Ovo su najpopularniji automobili u 2018. godini (Foto)

0
607

Na osnovu rezultata prodaje na 57 najznačajnijih svjetskih tržišta, u prvoj polovini ove godine prodato je 44,03 miliona vozila što je povećanje od 3,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Iako je globalna ekonomija ugrožena neizvjesnošću (potencijalnih) trgovinskih ratova između njenih najvećih privreda, dobro ekonomsko raspoloženje u SAD, zajedno sa poboljšanim indikatorima u Evropi i kontinuiranim rastom kineske ekonomije uticali su da tržište vozila nastavi da raste, saopštila je analitičarska kuća Jato Dajnamiks.

Pored ova tri globalna tržišta, Indija se pokazala kao veoma bitno tržište prestigavši Njemačku na četvrtom mjestu liste zemalja, iza Kine, SAD i Japana. Na osnovu prodajnih rezultata, pretpostavlja se da će Indija prestići Japan u naredne tri godine.

Kina je i dalje broj 1 sa 12,23 miliona prodatih vozila i rastom od 3,9 odsto. U Evropi (analizirano tržište od 29 zemalja) prodato je 9,77 miliona (rast 3 odsto), a u SAD 8,62 miliona (+2 odsto).

Što se tiče popularnosti vozila po segmentima, ubjedljivo su najpopularniji SUV modeli sa nepunih 15 miliona prodatih vozila uz skok prodaje od 14 odsto. Najprodavaniji SUV je “tojota RAV4”.

Na drugom mjestu “kompakti”, odnosno C segment sa 7,1 milion vozila (“tojota korola” je broj 1), pa gradski modeli (B segment) sa 5,4 miliona (“VW polo” prednjači) i sedani iz D segmenta sa 3,45 miliona i “VW pasotom” kao najpopularnijom limuzinom.

Slijedi MPV kategorija, koja je i dalje dobro pozicionirana na ovoj listi. U svijetu je prodato 3,13 miliona monovolumena, ali su ovi modeli u velikom padu od čak 13 odsto.

Ovo je deset najpopularnijih vozila na svijetu:

1. “ford F-serija”

2. “tojota korola”

3. “folksvagen golf”

4. “honda sivik”

5. “tojota RAV4”

6. “nisan X-trejl”

7. “folksvagen pasat”

8. “honda CR-V”

9. “honda HR-V”: 334.917

10. “ševrolet silverado”

PODIJELI