Ovo su opasni predmeti koje djeca najčešće progutaju

0
359

I pored napora da se različiti predmeti učine sigurnima za djecu, ovakve opasne situacije su česte. Štaviše, istraživanja pokazuju kako roditelji sve češće traže pomoć ljekara upravo zbog gutanja igrački, baterija i mnogih drugih sitnih predmeta.

Na spisku progutanih predmeta nalazi se svašta – od naušnica pa sve do novogodišnjih ukrasa, a broj takvih nesretnih slučajeva u posljednje dvije decenije se drastično povećao.

Istraživanje koje je nedavno objavio “Pediatrics” pokazalo je kako djeca najčešće gutaju kovanice zbog čega u većini slučajeva ostaju na bolničkom liječenju. Zanimljivo je kako je tokom perioda istraživanja zabilježeno čak 150 puta više incidenata koji su uključivali gutanje baterija, a upravo one mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja kada se progutaju.

Naime, istraživači u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Columbusu analizirali su podatke iz nacionalnog sistema prikupljene u periodu od 1995. do 2015. godine, obraćajući pažnju isključivo na slučajeve u kojima su djeca mlađa od šest godina liječena u hitnim službama zbog “ingestije stranih tijela” – medicinskog termina za gutanje različitih predmeta. Zabilježili su čak 759 hiljada takvih slučajeva.

“U prosjeku, zbog gutanja stranih tijela svakodnevno 99 djece dolazi na vrata hitnih odjela”, rekao je autor studije, pedijatar dr. Danielle Orsagh-Yentis.

Osim toga, Orsagh-Yentis je naglasio kako “ovo istraživanje naglašava potrebu za povećanom opreznošću kod kuće ili bilo gdje gdje su djeca prisutna”.

Zanimljivo je kako se, i pored napora da se igračke, baterije i magneti učine sigurnijima za djecu, tokom istraživanja stopa ovakvih slučajeva povećala za 4,4 odsto godišnje.

(index.hr)

PODIJELI