Pacijenti sami biraju specijaliste, pogledajte kakav izbor imate

0
661

Pacijenti u Republici Srpskoj usluge konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite od ove godine mogu koristiti u zdravstvenoj ustanovi po vlastitom izboru, pod uslovom da ta ustanova ima potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske za pružanje usluga i da osiguranik ima uputnicu porodičnog ljekara.

Pacijent iz jedne opštine ili grada može usluge specijaliste da koristi u zdravstvenoj ustanovi u drugom gradu ili opštini.

Iz Fonda podsjećaju da mogućnost vlastitog izbora zdravstvene ustanove do ove godine nije bilo moguće, ali da će novim načinom izbora biti poboljšana efikasnost i kvalitet usluga.

Ova novina omogućena je zahvaljujući promjeni u načinu plaćanja specijalističkih usluga, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Fond je zaključio ugovore sa privatnim sektorom za specijalističke djelatnosti – interna medicina, opšta hirurgija, pneumoftiziologija, ORL, ortopedija, dermatovenerologija, kardiologija, oftalmologija i onkologija.

Za sada, konsultativno-specijalističke usluge su dostupne u oko 40 privatnih ustanova, te svim bolnicama i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Za specijalističke oblasti koje su ugovorene samo sa javnim sektorom, pacijenti mogu da biraju u kojoj javnoj ustanovi žele da obave pregled, bez obzira gdje žive.

Na uputnicama koje izdaje porodični ljekar ne naznačava se naziv ustanove, već se samo kojem specijalisti se upućuje pacijent, te osiguranik može da se javi u bilo koju ustanovu koja ima ugovor sa Fondom.

Pacijenti se mogu informisati i u svojim timovima porodične medicine.

Spisak ustanova sa kojima Fond ima ugovor dostupan je na ovom linku: Spisak zdravstvenih ustanova

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here