Palestinski tinejdžer ubijen, ranjeno više od 200 osoba

0
497
Jedan palestinski tinejdžer je ubijen, ranjeno je preko 200 osoba, od kojih je najmanje 46 osoba ranjeno bojevom municijom, javio je AP.

Do toga je došlo prilikom okupljanja desetine hiljada Palestinaca na granici između pojasa Gaze i Izraela na obilježavanju godišnjice protesta protiv izraelske i egipatske blokade.

Organizatori protesta su najavili danas popodne da će se te jednonedeljne akcije nastaviti i drugu godinu zaredom.

Izraelska vojska je navela da su Palestinci bacali eksplozivne naprave ka graničnoj ogradi, na šta su vojnici odgovarali sredstvima za rasturanje nereda, ali i bojevom municijom.

Protestni komitet pozvao je Palestince da ponovo dođu da protestuju kraj granične ograde narednog petka, prenio je AP.

Poziv je upućen uprkos objavi da su lideri Hamasa, koji vlada Gazom i Egipat koji posreduje između te islamske ekstremističke organizacije i Izraela, postigli dogovor da se ublaži blokada pojasa u zamjenu za zatišje.

Protesti su počeli 30. marta prošle godine i održavani su jednom nedeljno, obično petkom.

Demonstranti su pozivali na povratak palestinskih izbeglica na sadašnju izraelsku teritoriju i ukidanje blokade Izraela i Egipta, uvedene još 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih umerenijem rivalskom Fatahu.

Dogovor koji se pominje navodno predviđa da Izrael dozvoli ulazak više dobara u pojas Gaze, proširenje ribolovne zone u Sredozemnom moru i druge ekonomske podsticaje.

Hamas međutim kaže da će se protestni marševi nastaviti dok se blokada u potpunosti ne ukine. Protesta je danas bilo i u Izraelu, u gradu Sakhninu na sjeveru gde žive Arapi, Palestinci koji su ostali u svojim domovima nakon stvaranja jevrejske države 1948. godine.

Oko dvije hiljade ih je je protestovalo povodom Dana zemlje u znak sjećanja se šest izraelskih Arapa ubijenih 1976. godine tokom protesta protiv konfiskacije zemlje.

PODIJELI