Pandža: Aluminij ima struju do 14 časova, nakon toga gašenje

0
288

Radnici Aluminija blokirali su magistralnu cestu M-17 južno od Mostara, uslijed čega su se stvorile kilometarske kolone na toj saobraćajnici.

Radnici traže da im se obrate hrvatski predstavnici iz županijske i federalne vlasti. Ako do toga ne dođe, najavili su kako će se protest preseliti u sam grad Mostar. Prema posljednjim informacijama, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić krenuli su prema mjestu protesta kako bi se obratili radnicima.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža takođe se pojavio i rekao da Aluminij ima osiguranu električnu energiju do danas u 14 časova, nakon čega će biti iskopčan s električne mreže i biće prekasno za bilo što.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Glencora, kako se ta kompanija povukla iz pregovora te dodao da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 odsto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 odsto.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here