PARASTOS I SJEĆANJA NA POGINULE U PROTEKLOM RATU

0
338

Parastosom za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i posjetom grobnim mjestima poginulih i umrlih ratnih komandanata u Prnjavoru je obilježen Dan boraca Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Željko Simić rekao je juče novinarima, nakon parastosa u Spomen-hramu na Vučijaku, da je Prnjavor dao veliki doprinos u odbrani i stvaranju Republike Srpske zbog čega je obaveza sadašnjih i budućih generacija da se njeguje tradicija i čuva Republika Srpska.

On je podsjetio da se na ovaj dan odaje pomen poginulima u proteklom ratu, ali da sjećanje na njih mora stalno biti prisutno u narodu kojem su omogućili slobodu.

“Danas dajemo pomen junacima koji su položili svoje živote za stvaranje Republike Srpske, a istovremeno u znak sjećanja na Prvi srpski ustanak prisjećamo se svih junaka koji su stali u odbranu i za spas srpskog naroda u nekom ranijem vremenu”, rekao je Simić.

Nekadašnji komandant jedinice “Vukovi s Vučijaka” Miro Šikarac istakao je da je Prnjavor
podnio veliku žrtvu za stvaranje Republike Srpske i podsjetio da je ova opština druga u Republici Srpskoj po broju stradalih u odnosu na ukupni broj stanovnika.

“Taj podatak sam po sebi govori da je bilo veliko stradanje jer naša opština nije bila zona ratnih dejstava”, naglasio je Šikarac.

Boračka organizacija juče je upriličila i polaganje cvijeća na grobove ratnih komandanata Veljka Milankovića u Kremni, Milana Subotića u mjesnom groblju Osredak, Vojina Živanića u Gornjim Smrtićima, te Milorada Kuzmanovića, Živojina Kuzmanovića, Nemanje Segića i Nedeljka Davidovića u Prnjavoru, Nedeljka Suvajca i Nedeljka Iliškovića u mjesnom groblju u Šereg Ilovi.

/SRNA/

PODIJELI