Parastosom i polaganjem vijenaca na Vučijaku obilježen Dan Republike (FOTO)

0
222

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca junacima Vojske Republike dan Republike Srpske – 9. Januar obilježen je i u Prnjavoru.

626 boraca sa područja Prnjavora svoje živote ugradilo je u temelje Srpske, a među njima su i Duško I Željko Rudonjić, sinovi Pere Rudonjića iz Prnjavora. Jedan od njih je kaže, poginuo u noći kada je oslobođena Derventa.

“Danas je svečan dan, dan koji svi treba da slavimo. Ipak, su svi ovi ovdje uklesani zaslužili da ovaj dan obilježavamo, u znak sjećanja na njih”, poručio je Rudonjić danas na Vučijaku.

Spomen hram Cara Lazara na Vučijaku posvećen je poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a iz Boračke organzacije kažu 9. Januar je prilika da se prisjetimo onih koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš čestitao je Dan Republike Srpske, svim građanima Srpske, ističući da žrtva onih koji su ono najvrednije – svoje živote- dali za Republiku Srpsku, nikada ne smije biti zaboravljena.

Tradiconalno, Dan Republike Srpske već osam godina obilježava i Udruženje “9. januar”, koje čine mještani sjevernog dijela opŠtine Prnjavor.

Svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 31 godine od njenog osnivanja, prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić, zamjenik načelnika opštine Slaviša Milanković, opštinska boračka organizacija, borci I porodice poginulih boraca.

TV K3

PODIJELI