Parlament BiH o migrantima, ali bez zvanične rasprave

0
668

Nekoliko stotina migranata koji već dugo borave u šatorskom naselju u Sarajevu, sutra će biti izmješteno nadomak Mostara. Kapacitet centra, gdje će biti smješteni je oko tri stotine mjesta, a migrantima će biti obezbijeđeni osnovni uslovi za život, obećavaju iz nadležnih službi.

Dok na terenu traje prava borba sa pojačanim prilivom, u BH Paralamentu je odgođena rasprava o migrantskoj krizi. Istovremeno, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić najavljuje protestne note Srbiji i Crnoj Gori, zbog raspuštanja centara iz kojih bi veliki broj migranata mogao krenuti ka Bosni i Hercegovini. Većina parlamentaraca je nezadovljna načinom kako je BiH odgovorila na krizu, koja, kažu, nije od juče.

“To je tema koja je trebalo da bude u Parlaementu prije mjesec ili dva, BiH je morala da bude sprema za to, jer je imala već viđenu situaciju prije godinu ili dvije u susjedstvu, u Srbiji. I ispalo je, kada je došlo hiljadu ljudi u BiH, da je ispala kriza”, kaže Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u BH Parlamentu.

“Očigledno da imamo problem i da ćemo ga imati ubuduće. Nedovljni su kapaciteti za smejštaj migranata i definitivno je da država nije uradila i izašla u susret na pravi način”, kaže Denis Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Parlament je zadužio Savjet ministara da do sljedeće sjednice Doma dostavi informaciju o stanju bezbjednosti u BiH u kontekstu migrantske krize. Ona koja se danas našla u Predstvaničkom domu je zastarjela, a SNSD-ova Dušanka Majkić je podsjetila da se radi o materijalima iz marta prošle godine. Iz te partije poručuju da je trebalo ranije reagovati.

“Mi smo upozoravali na vrijeme da su bili regionalni trendovi pojave migranata, u zemljama okruženja, i upozoravali smo na činjenicu da BiH neće moći biti zaobiđena kao zemlja na toj ruti. Na vrijeme smo tražili da nadležni, a nadležno je Ministrastvo bezbjednosti, stave to pitanje na dnevni red i izađu sa prijedlogom hitnih mjera”, kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

parlament-bih

Da su u BiH migrantsku krizu dočekali nespremno, smatraju i u HDZ-u, a šef kluba te partije u BH Parlamentu Nikola Lovrinović poručuje da se mnogo toga moralo raditi drugačije. “Poslanici nemaju informaciju ko su ti ljudi, kako dolaze u BiH, kako sačuvati granicu i kako se sve odražava na pitanje bezbjednosti”, kaže Lovrinović, dok u SDS-u poručuju da kriza jeste problem za BiH.

“To je bio problem i za Srbiju, koja je mnogo bogatija od nas, ali možemo se izboriti sa tim problemom, ukoliko budemo imali sluha za EU, kao što je to imala Srbija svojevjremeno, i uz pomoć međunarodne zajednice taj problem se može iznijeti”, smatra Aleksandara Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dok su parlamentarci pričali o migrantskoj krizi, grupa od 15 Sirijaca uhvaćena je u ilegalnom prelasku u okolini graničnog prelaza kod Gacka. Riječ je mahom o porodicama, maloljetnoj djeci i trudnicama. Jutros je počelo i izmještanje migranata koji su bili postavili šatorsko naselje u Gradskom parku u Velikoj Kladuši.

atv

PODIJELI