Paroh Đukić: Sveti Sava prvi posvjedočio temeljnu istinu /Foto/

0
521

Sveti Sava prvi je posvjedočio temeljnu istinu da je “zemaljsko zamaleno carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka”, istaknuto je na Svetosavskoj akademiji u Prnjavoru.

Paroh kulaški Milorad Đukić je u besjedi u čast prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju naveo da je to carstvo krvlju zapečaćeno na Kosovu i Metohiji i traje do danas u duši srpskog naroda.

Foto: Aleksandar Atić

“Sveti Sava bio je veoma obrazovan, vrsni teolog, što se vidi u njegovoj besjedi o pravoj vjeri izgovorenoj u Žiči. Godine svog života posvetio je prosvjećivanju srpskog naroda, osnivao manastire i manastirske škole, udario temelje u školskom sistemu koji i danas postoje”, podsjetio je, između ostalog, sveštenik Đukić na akademiji održanoj sinoć.

Svetosavska akademija održana je u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Prnjavor i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Prnjavoru.

Predsjednik prnjavorskog društva “Prosvjeta” Borka Pavlović rekla je da je “Prosvjeta” čuvar tradicije i vjere pozvana da uvijek pominje, širi i slavi ime Svetog Save.

Ona je naglasila da je Svetosavska akademija ove godine održana uz poštovanje epidemioloških mjera, uz manje i učesnika i publike, ali da to nije umanjilo značaj manifestacije.

U programu su, osim članova “Prosvjete”, učestvovali i učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić” i prnjavorske Gimnazije.

/SRNA/

Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI