Pašalić: ” Nisam zadovoljan stanjem na ergeli, neophodno obezbijediti nove sadržaje “

0
101

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, rekao je da Vlada  Srpske obezbjeđuje grant i finansijsku podršku, ali da stanje na ergeli treba popraviti, te da očekuje nove projekte koji bi privukli više posjetilaca.

” Iako Vlada obezbjeđuje finansijku podršku, nisam zadovoljan kako se stvari razvijaju. Danas smo imali sastanak sa Upravnim odborom ergele “Vučijak”  gdje smo tražili da se dodatno angažuju. Vlada će uvijek naći dodatna sredstva ukoliko vidimo da postoji domaćinski odnos u upravljanju. Trenutno Vlada Republike Srpske traži način da obezbijedi sredstva za sanaciju krova. Nakon što opština izradi projekat, sredstva će biti obezbijeđena”, te dodao da je akcenat na obezbjeđivanju novih sadržaja koji bi privukli ne samo lokalno stanovništvo, nego i stanovnike okolnih gradova.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da ergela osim svoje redovne  funkcije – ishrane i održavanja  konja, mora da proširi djelatnosti. Rekao je da odgovornost najprije moraju da preuzmu ljudi koji rukovode ergelom, pa tek onda opština i resorno ministarstvo.

“Osim analize stanja na ergeli “Vučijak”,  jedna od tema bila je i raspored poljoprivrednog zemljišta. Po okončanju sudskih procesa, kad dodatnih 2,500 hektara budu dostupni za korištenje, prioritet imaju individualni poljoprivredni proizvođači pa tek onda oni koji traže zemljište pod koncesiju” , izjavio je Tomaš za Radio Prnjavor.

Ministarstvo će organizovati dodatne sastanke sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko – pravne poslove sa ciljem da se riješe i ostali problemi vezani za prenos zemljišta na Republiku, ali i podjele zemljišta poljoprivrednim proizvođačima.

Jedna od tema bilo je  lovstvo i problemi koji postoje u okviru lovačkog udruženja, te je ministar Pašalić izjavio da će u narednom periodu posredovati u rješavanju tih problema.

Sastanku je prisustvovao i  ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, članovi rukovodstva ergele “Vučijak” te rukovodilac Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. (nv)

 

prnjavorlive.info

PODIJELI