Pašalić u Prnjavoru: U narednom periodu nabavka 1.200 junica za mljekare

0
440

Upravni odbor Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS održao je redovnu sjednicu u Prnjavoru, kojoj je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. Razgovaralo se o problemima u sektoru mljekarstva i o tome kako uticati na povećanje otkupne cijene mlijeka.

U oblasti stočarstva i proizvodnje mlijeka pojavili su se brojni problemi, od kojih su najozbiljniji rast cijene repromaterijala i poskupljenje goriva i đubriva. Mljekari su nezadovoljni i trenutnom otkupnom cijenom mlijeka, koja je kažu u Udruženju mljekara, izuzetno niska. Proizvođači su na ivici rentabiliteta. O ovim i drugim temama razgovarano je na sjednici Upravnog odbora proizvođača mlijeka i resornog ministra Borisa Pašalića, koja je održana u Prnjavoru.

“Na sastanku su predložene i određene konkretne mjere, između ostalog, kako i na koji način se mogu prevazići određeni problemi, kako bi se obezbijedila što veća jesenja sjetva. Takođe da se pokušaju obezbijediti potrebne količine hrane, kako za potrebe farmi, tako i stanovništva Republike Srpske”. rekao je Zlatko Jokić, vlasnik farme “Jokić” Prnjavor.

Do sada je bezbijeđena redovna premija za proizvođače mlijeka, ali to nije dovoljno kaže resorni ministar Boris Pašalić.

“Važno je reći da narednih nekoliko sedmica završavamo potrebne akte, kako bi krenuli u proces nabavke junica, jer smo to i dogovorili zajedno sa našim mljekarama, da krenemo sa nabavkama oko 1.200 junica. Već u petak ćemo sa “Mlijekoproduktom” iz Kozarske Dubice potpisati sporazum, a već nakon objave našeg pravilnika, krenuti sa tim poslom. Sličnu aktivnost imamo sa mljekarom “Pađeni” i to će sigurno biti veliki podstrek za proizvođače mlijeka, kada obnove farme”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Problem je i cijena nafte i naftnih derivata, koja je zbog eskalacije sukoba u Ukrajini drastično porasla, podsjetio je predsjednik Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac. Kaže da će se i u narednom periodu pratiti kretanje nafte i naftnih derivata.

Resorni ministar je podsjetio da je prije nekoliko dana Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio isplatu 10.000.000 KM za potrebe podrške poljoprivrednim proizvođačima.

TV K3

PODIJELI