Pendeš: Nema odluke o podnošenju godišnjeg nacionalnog plana za NATO

0
118

Ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš rekla je da je sa komandantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju admiralom Džejmsom Fogom razgovarala o saradnji sa ovom vojnom alijansom i intenziviranju edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH, a razmijenjena su i mišljenja o evroatlantskom putu BiH.

Ona je navela da u BiH ne podržavaju svi evroatlantski put, napominjući da ima i onih koji nisu za to da zemlja bude u NATO-u, ali ističu da treba postojati određeni vid saradnje sa tom alijansom.

“Razgovarali o tom mogućem vidu saradnje, mogućnosti aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) i prvog nacionalnog godišnjeg programa. U budućnosti se očekuje bolja saradnja”, rekla je Pendeševa novinarima nakon sastanka.

Ona je napomenula da je dobro poznato kako funkcioniše Ministarstvo odbrane i kako se donose odluke, te na koji način se prvi godišnji nacionalni program može podnijeti NATO-u, istakavši da se to može učiniti samo na bazi zaključaka koji donesu Predsjedništvo BiH ili Savjet ministara.

“Još ne postoji takva odluka”, rekla je Pendeševa.

Ona je ocijenila da je interes BiH puna primjena dokumenta “Pregled odbrane” koji je 2016. godine usvojilo Predsjedništvo BiH, a samim tim i usvajanje godišnjeg nacionalnog programa.

Pendeševa je istakla i da se zalaže za poboljšanje statusa pripadnika Oružanih snaga i izdvajanje značajnijih finansijskih sredstva za modernizaciju i opremanje.

Fogo je istakao da je NATO predan nastavku snažnog partnerstva sa BiH, što, kako je rekao, naglašava važnost ove zemlje za Alijansu i region.

“NATO je zahvalan BiH za dugogodišnju doprinos u operacijama podrške miru u svijetu. Vaš doprinos je veoma značajan i doprinosi kolektivnoj bezbjednosti”, rekao je Fogo, koji je i komandant Pomorskih snaga SAD za Evropu i Afriku.

Podsjetivši na istorijat partnerstva NATO-a i BiH koje je počelo reformom odbrane 2005. godine, nakon čega je prošireno prisupom zemlje u Partnerstvo za mir, Fogo je istakao da je važno nastaviti tu dinamiku.

On je pozvao BiH da modernizuje Oružane snage i učini ih operabilnijim, napominjući da će NATO i dalje pružati podršku BiH, što uključuje i rad NATO štaba u Sarajevu.

Navodeći da je u decembru NATO ponudio BiH da podnese prvi godišnji nacionalni program, Fogo je rekao da će BiH, kada se to desi, dobiti stabilnost i bezbjednost i Oružane snage koje će voditi ka prosperitetu.

Kada je riječ o istrajavanju Republike Srpske na vojnoj neutralnosti i bilbordima u Istočnom Sarajevu u kojima se poručuje da su građani Srpske protiv članstva u NATO, Fogo je ocijenio da je NATO u interesu svih koji su za bezbjednost BiH i njenih granica, te da je to vrlo važno za ekonomski prosperitet zemlje.

“Vidio sam da Republika Srpska mijenja mišljenje u proteklih nekoliko godina. Bili su za NATO i MAP, sada nisu. Godišnji nacionalni plan je pitanje kako vi želite da dizajnirate vaše oružane snage”, rekao je Fogo, dodavši da je NATO prvenstveno odbrambeni savez i da ne vidi šta je tu problem i zašto neko ne želi biti član takve organizacije.

Fogo je rekao da jaka BiH sa jakim oružanim snagama doprinosi bezbjednosti zbog čega je pozvao da se radi na prvom godišnjem nacionalnom programu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here