Penzioner uzgojio bundevu od 68 kilograma

0
380

Penzioner Nezir Bešić iz mjesta Stari Majdan, nadomak Sanskog Mosta, uzgojio je džinovsku bundevu, tešku čak 68 kilograma.

Upravo je ovaj proizvod plijenio pažnju posjetilaca na tradicionalnom sajmu poljoprivrede koji se u oktobru održava u ovome gradu.

Bešić objašnjava kako se radi o bijeloj masirači koja je u ovim krajevima poznata i pod nazivom budimka.

Kaže kako je švedski penzioner i da se prije nešto više od godinu dana odlučio na povratak u rodni kraj nakon duže od dvije decenije provedene u pomenutoj skandinavskoj zemlji.

“Kako mi ne bi bilo dosadno, odlučio sam se malo baviti poljoprivredom, pa sam, između ostalog, zasadio i sjeme bijele masirače. Istina, zemlja nije dugo godina obrađivana, pa ne znam je li to jedan od razloga zbog čega su narasle tolike. Imam još nekoliko kapitalaca, ali ova je rekorder”, kazao je Bešić za “Nezavisne”. Dodaje kako svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata.  Iako postoji više od osam stotina različitih vrsta bundeva,  budimke su među najukusnijim i postoji mnoštvo načina kako se mogu pripremiti.

“Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom”, objašnjava Bešić. Nutricionisti kažu kako je ova namirnica izuzetno bogata vitaminima i mineralima i da ima pozitivan učinak na organizam. Veoma je efikasna u liječenju više vrsta bolesti, a posebno problema s prostatom kod muškaraca.

nezavisne

PODIJELI