Pet načina da postanete bolji vozač

0
382

Većina od nas smatra da nam je vještina upravljanja vozilom na zavidnom nivou. Rijetko kad nam ponos dopušta da priznamo kako je neko bolji od nas.

Uvijek se dodaje 20 km/h viška, a rasprava među “mužjacima” o tome ko je koliko vješt za volanom doslovno može da traje satima. Ali, da bi stvarno postali bolji, a to u suštini znači sigurniji, pouzdaniji i kvalitetniji vozač dobro bi bilo držati se ovih savjeta.

1. Nikad se ne uzdaj u druge vozače

Čak i kada je na semaforu zeleno svijetlo dobro je provjeriti ko nailazi sa bočnih strana.

Možda je za volanom tog vozila bahat, pijan ili jednostavno lud vozač, koji nema namjeru da stane na crveno. Ovo pravilo pogotovo vrijedi na raskrsnicama bez saobraćajne signalizacije, jer pojedini uopšte ne doživljavaju znak Stop ili Trougao te oduzimaju prednost kao da su sami na putu.

2. Drži dovoljan razmak od vozila ispred

Iako se saobraćaj najčešće može dobro predviđati, poneki vozači skloni su nepredvidivim i ishitrenim reakcijama pa je uvijek pametno ostaviti si dovoljno prostora za reakciju.

Pogoršanjem vremenskih uslova razmak u poređenju s vozilom ispred mora rasti u skladu s okolnostima, jer se prijanjanje guma na podlogu smanjuje, a samim tim i produžava zaustavni put.

3. Vježbaj u kontrolisanim uslovima

S prvim pahuljama snijega dobra je odluka uputiti se na neki prostran, a slabo prometan parking na kojem se može namjerno izazivati gubitak kontrole nad automobilom kako bi se izvježbale reakcije.

Sve što uđe u rutinu zlata vrijedi. Osjećaj povratka kontrole nad automobilom ispuniće vas osjećajem zadovoljstva, a u situaciji koja je kritična samo rutinska i hladnokrvna reakcija može biti ispravna, a svaka panična je kontraproduktivna.

4. Dobro otvori oči

Dobar vozač u svakom trenutku mora biti scjestan cijele svoje okoline.

Nije bitno ono šta se događa 10 ili 20 metara ispred automobila, nego sve ono što se nalazi u daleko ispred, i u svim smjerovima oko automobila. Jedino se takvim pristupom mogu na vrijeme predvidjeti sve moguće situacije poput zaigrane djece, pješaka, biciklista…

5. Uvijek sjedaj za volan odmoran

Umor je jedan od najvećih neprijatelja svakog vozača.

Stručnjaci upozoravaju kako je vozač koji je spavao manje pet sati gotovo 30 odsto sporiji u reakcijama od vozača koji je spavao 8 sati, odnosno nivo koncentracije jednaka je vozaču koji ima koncentraciju alkohola u krvi od 0,8 promila.

(Autopress.hr)

PODIJELI