Pet sigurnih znakova da vam smeta gluten

0
1099

Osim smetnji sa varenjem, postoji čitav niz atipičnih simptoma koji mogu da ukažu da patite od celijakije, a koji su na prvi pogled nepovezani i ne ukazuju na bolest koja ima veze sa crijevima.

Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, ističe da su glavni simptomi koji otkrivaju da vam smeta gluten probavne smetnje – gasovi, mučnina, povraćanje, rijetke stolice, nadutost, bolovi u stomaku, krvarenje.

– Ipak, osim ovih simptoma, mogu se javiti i neurološki poremećaji, hormonalne promjene, akutne upale abdomena, umor, malaksalost, osipi i crvenilo kože. Crevna sluzokoža je organ za sebe, hormonski najaktivniji i u interakciji sa svim drugim hormonima endokrinih žlezda i zato se poremećaj ovog organa može manifestovati čitavim nizom simptoma. Potpuno isključivanje glutena iz ishrane je jedina moguća terapija, jer i minimalne čestice glutena mogu izazvati imunološku reakciju – objašnjava dr Dimitrijević.

Dakle, ako imate sljedeće simptome obavezno na njih ukažite svom doktoru:

1. Promjene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane sa glutenom.

2. Stalan umor

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije naročito nakon obroka.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su i migrene što dokazuju i snimci mozga oboljelih od celijakije. Na snimcima se vidi upala u nervnom sistemu koja najvjerovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

4. Hormonalne promjene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga mijenja se nivo hormona u tijelu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kad se tijelo bori s glutenom koji ne može da svari, to može da uzrokuje pojavu osipa i svraba po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta upala je rezultat stvaranja antitijela od stane imunološkog sistema, a promjene na koži mogu da podsjećaju na psorijazu.

Ništa na svoju ruku

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti da isključe gluten iz ishrane, ali bezglutenska dijeta ne koristi zdravim ljudima, pa ljekari upozoravaju kako se prije prelaska na nju obavezno treba testirati i potvrditi dijagnozu.

 

(zena.blic)

PODIJELI