Piksi: Rezultatski neuspjeh, ali igračima nemam šta da zamjerim

0
380
Serbia's head coach Dragan Stojkovic attends the World Cup group G soccer match between Cameroon and Serbia, at the Al Janoub Stadium in Al Wakrah, Qatar, Monday, Nov. 28, 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Selektor srpskih fudbalera Dragan Stojković rekao je da su “orlovi” u Kataru doživjeli rezultatski neuspjeh, ali je čestitao svojim igračima na pruženom maksimumu. Piksi je optimista i za kraj je poručio: Bićemo bolji, idemo na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj!

Dragan Stojković Piksi rekao je za RTS da je ponosan na svoje igrače uprkos porazu od Švajcarske u ključnom meču za plasman u osminu finala Mundijala.

“Generalno, nije se moglo više očekivati. Postoje neki razlozi koji su opravdani. Da biste igrali Svjetsko prvenstvo, morate kao ekipa da budete spremni fizički 100 odsto. Neki iggrači su bili van utakmica zbog povreda nekoliko mjeseci. Igrači su dali maksimum, nemam šta da im zamjerim”, rekao je selektor Srbije za RTS.

Selektor smatra da je prvo poluvrijeme protiv Švajcarske odigrano korektno, ali da su napravljene greške koje ne smiju da se dešavaju.

“Prvo poluvreme smo odigrali dosta korektno, uspjeli smo da okrenemo rezultat u našu korist. Izjednačenje na minut-dva do poluvremena ne smije da se dešava. Morali smo da budemo pametniji, iskusniji. Dosta naivno smo vratili psihološku prednost Švajcarskoj”, rekao je on.

Piksi smatra da su “orlovi” doživjeli rezultatski neuspjeh, ali nema šta da zamjeri igračima.

“Jeste razočaranje. Ali, kad pogledate srpski fudbal generalno, učestvovanje na Svjetskom prvenstvu je ogroman uspjeh. Imali smo perfektan kvalifikacioni ciklus, gdje smo zasluženo bili prvi u grupi, pobijedili Portugaliju i našli se u Dohi. Postoji vrijeme kada vas hvale, ali i vrijeme kada dođe do neuspjeha. Ovo jeste rezultatski neuspjeh, ali igračima nemam šta da zamjerim. Sa svim problemima koje smo imali, borili su se do kraja. Ali, za ovaj nivo fudbala je to nedovoljno.”

Selektor se još jednom dotakao zdravstvenog stanja igrača.

“Pogledajte Njemačku, Dansku, Urugvaj, koji su završili takmičenje. U ovom zdravstvenom stanju u kojem su bili igrači mogu samo da im čestitam što su pružili maksimum. Treba biti dostojanstven i u porazu, zato sam čestitao Švajcarskoj na zasluženom prolazu”, kaže Stojković.

Slijedi veliki posao, a naredni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj za dvije godine.

“Moramo da korigujemo neke stvari. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju već u martu, a mi želimo da budemo u Njemačkoj 2024. Kontinuitet na velikim takmičenjima jedan je od ciljeva reprezentacije”, dodaje Piksi.

Piksi se zahvalio i na velikoj podršci navijačima prije i tokom Mundijala u Kataru.

“Veliki broj ljudi je došao da nas podrži. Ipak je ovo fudbal. Ekipa je dala svoj maksimum, u stanju u kojem se nalazila. Podrška je bila velika, mora tako da se nastavi bez obzira na rezultat. Ponosan sam što smo u posljednjih godinu i po dana podigli srpski fudbal. Kritika će biti i treba da ih bude. Prihvatiću ih na dostojanstven način. U sportu morate da naučite i da pobjeđujete i da gubite. Ali, moramo da izvučemo pouke, greške ćemo da izmenimo u narednom periodu”, dodao je.

Bez obzira na sve, Piksi je optimista i šalje jasnu poruku:

“Bićemo bolji i kvalifikovaćemo se za Evropsko prvenstvo!”

PODIJELI