PJESNICI IZ DERVENTE I PRNJAVORA NA MANIFESTACIJI “ZMAJEVO PROLJEĆE” SREMSKA KAMENICA

0
948

Pjesnici iz Dervente Milorad Đurđević, Nenad Simić i Goran Vuković iz Prnjavora učestvovali su danas u Sremskoj Kamenici na manifestaciji “Zmajevo proleće”, a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Sremac” iz Sremske Kamenice.
Prije početka manifestacije pjesnici iz Dervente i Prnjavora, kao jedini učesnici iz Republike Srpske, prisustvovali su pomen-parastosu na groblju u Sremskoj Kamenici, gdje je sahranjen srpski pisac, pjesnik i ljekar Jovan Jovanović Zmaj.

Predsjednik KUD “Sremac” Miroslav Lasica istakao je da se radi o dvodnevnoj manifestaciji koja je osmišljena kao interaktivna kulturno-umjetnička posveta životu i radu jednog od najznačajnih srpskih pisaca, pjesnika i ljekara 19. vijeka – Čika Jovi Zmaju.

Zmaj je rodom iz Novog sada, a svoje posljednje godine života proveo je u Sremskoj Kamenici i u čijoj se danas kući nalazi Muzej “Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj”.

Koordinator manifestacije Jovana Tomić zahvalila je pjesnicima iz Dervente i Prnjavora koji po drugi put svojim prisustvom i nastupima upotpunjuju manifestaciju.

U zvaničnom dijelu programa učestvovali su izvođač na gitari Aleksandar Krstić, Slobodan Prodić koji je govorio o ljekarskom radu Jovana Jovanovića Zmaja, te pjesnici Milorad Đurđević, Nenad Simić i Goran Vuković.

Pjesnik Milorad Đurđević kaže da su na manifestaciji predstavili književno i pjesničko stvaralaštvo i aktivnosti Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa i Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora.

“Vjerujem da će uspostavljeni kontakti trajati i prerasti u još čvršće veze Republike Srpske, odnosno Dervente i Prnjavora, sa Srbijom i Sremskom Kamenicom”, kaže Đurđević.

Manifestacija je održana u Dječijem selu “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici.

Manifestacija će biti nastavljena i sutra od 10.00 časova kada će biti održan “Kviz znanja”, ali i nastup kulturno-umjetničkih društava i Kluba realnog aikida i džiu džice iz Novi Sada. /ns/

PODIJELI