Plakat sa mrtvačkom glavom pa protest ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

0
463

Sinoć slika sa mrtvačkom glavom i uvredljivim sadržajem, jutros protesti ispred Ambasade Srbije u Sarajevu.

Sve je to organizovao Sejfudin Tokić, javnosti već poznat po sličnim incindentima i akcijama koje je organizovao i u Banjaluci. Nekoliko njegovih pristalica sa transparentima,  mapom RS i ratnom zastavom BiH stiglo je danas pred ambasadu. Povod je, kažu, najavljena deklaracija Srbije i Srpske.

“Bošnjački pokret ovo simbolično okupljanje organizuje sa namjerom da upozori Milorada Dodika i aktuelnu vlast da bošnjački narod i patriote BiH neće dozvoliti nikakav secesionizam, a Srbija ukoliko želi da bude ono za šta se često predstavlja u čestim istupima Aleksandra Vučića, a to je država mira i tolerancije,  onda mora prestati vrlo jasno podržavati secesionizam Milorada Dodika“, kazao je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta.

A, za Milorada Dodika plakat koji je osvanuo na ambasadi najveća je uvreda srpskom narodu od rata do danas i jasna poruka RS da nema šta da traži u BiH. Aleksandar Vučić, ipak, spušta loptu i samo poručuje da vjeruje da će institucije pronaći krivca.  Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević iznenađen je i plakatom, ali i okupljanjem ispred ambasade.

“Razlog može da bude današnja proslava državnog praznika i da se na taj način pokaže i da se na taj način pokaže raspoloženje jednog dijela bošnjačke populacije koja ne želi srpsko-bošnjačke odnose i koja želi incidente“, rekao je Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH iako su se danas sastali o incidentu i protestima nisu govorili. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić samo je poručio da mu nije jasno zašto  iz Federacije nisu stigle osude. Zato jesu iz Ministarstva inostranih poslova.

“Mislim da je ovo što smo vidjeli, postavljanje postera sa mrtvačkom glavom na ambasadu u Sarajevu, kada Srbi obilježavaju jedan od najvažnijih dana u svojoj istoriji je djelo jedne lude glave, neko ko je nerazuman i neko ko ne želi dobro ni Srbima, ni Bošnjacima“, rekao je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Federalna policija Centra Sarajevo za sada vodi istragu. Iz Ambasade su, u međuvremenu,  zatražili dodatne mjere obezbjeđenja.  Zbog današnjih dešavanja, mjere bezbjednosti biće pojačane ispred ambasade Srbije, ali i ispred hotela Evropa, gdje će ambasador Srbije u BiH ugostiti visoke zvanice iz kulturnog i političkog života BiH.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here