Platio jaje 13.300, sada bi mogao dobiti 33 miliona dolara

0
1003

Trgovac starim željezom iz SAD-a shvatio je da bi mogao dobro zaraditi nakon što je na jednom buvljaku ugledao zlatno jaje.

Kupio ga je za  13.300 dolara, pa pokušao preprodati, piše Daily Mail, a prenosi 24sata.hr.

Međutim, nije ga uspio preprodati, jer su potencijalni kupci mislili da je jaje precijenjeno. Muškarac je odnio jaje stručnjaku na procjenu ne sluteći da se posjeduje rijetku umjetninu.

Naime, ispostavilo se da je jaje za koje niko nije želio izdvojiti novac djelo slavnog Karla Faberžea, vrijedno vrtoglava 33 miliona dolara.

Riječ je o trećem od ukupno 50 uskršnjih jaja koje je slavni draguljar dizajnirao za rusku kraljevsku porodicu. U unutrašnjosti jajeta nalazi se sat ”Vacheron Constantin”, kojeg je car Aleksandar III na praznik 1887. poklonio carici Mariji Fjodorovnoj.

Nakon Ruske revolucije većina Faberžeovih jaja došla je u ruke boljševika koji su ih preprodali zapadnjacima. Za 8 jaja se još ne zna gdje su, a pretpostavlja se da je samo 3 preživjelo revoluciju. Pronađeno jaje je zadnji put viđeno na izložbi u Sankt Peterburgu u martu 1902, a posljednji trag mu se gubi 1992.

Tek 2011. je otkriveno da je ono prodano na aukciji u Njujorku 1964, da bi potom završilo na Srednjem zapadu, gdje ga je kupio neuki trgovac.

PODIJELI