Plutajuća šuma: Teretni brod nastanila priroda, a fotografi učinili svjetski poznatim

0
395

Zaliv Houmbuš u Sidneju dom je ostacima starih brodova koji su plovili sredinom XX vijeka. Kada izađu iz saobraćaja, veliki brodovi odvlače se u taj australijski zaliv, gdje ih rastavljaju. Ayrfield je trebalo da bude jedan od tih brodova, ali sudbina je imala drugačije planove.

Ayrfield je 1.140 tona težak brod izgrađen 1911. godine za prevoz uglja, a u Drugom svjetskom ratu korišćen je kao transportni brod. Godine 1972. dovezen je u zaliv Houmbuš kako bi bio rastavljen, ali radovi su prekinuti pa je Ayfield zajedno sa još nekoliko sličnih brodova, napušten i prepušten vodi.

Ti brodovi su desetak godina bili na lošem glasu zbog otpuštanja hemikalija. Ipak, Ayfield je dao okolini još nešto – postao je šuma. Naime, na nekadašnjem teretnjaku nikla su stabla i obrastao je u vegetaciju pa posljednjih godina liči na “plutajuću šumu”, kako ga i zovu lokalci.

Od 2008. do 2010. godine uloženi su brojni napori kako bi se uklonile hemikalije preostale iz industrijskog razdoblja.

Kako „plutajuća šuma“ raste, ovaj brod postao je popularno mjesto za fotografe koji u svojim kolekcimama žele da imaju trag nekadašnjeg industrijskog razdoblja, ali i prilagodljivost prirode koja oduševljava. Upravo su ga oni učinili svjetski poznatim mjestom.

(Geek.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here