Po čemu je poseban lični avion Kim Džong Una?

0
829

Avion kojim je lider Sjeverne Koreje ove nedjelje putovao u Kinu zvanično se zove “Čamae-1” – “gugutka”, nacionalna ptica njegove zemlje, ali su zapadni mediji toj letjelici dali nadimak “Er fors Un” (Air Force Un) aludirajući na američki predsejdnički avion “Er fors Uan” (Air Force One).

Taj stariji avion sovjetske proizvodnje ukrašen je nazivom Sjeverne Koreje, državnom zastavom i grbom i natpisom “Predsjednik Komisije za državne poslove”, što je zvaničan naziv Kimove funkcije.

Lider Sjeverne Koreje nije predsjednik svoje zemlje, a tu funkciju i dalje nosi njegov deda Kim Il Sung koji je umro 1994. Taj “Iljušin-62” pojavio se prije četiri godine. Kim ga je koristio za putovanja po zemlji.

Rijetke su prilike da se vidi kako izgleda unutrašnjost, ali su slike prenijete u sjevernokorejskom listu “Rodong sinmun”, prikazale Kima kako iz kožne fotelje maše kroz prozor kineskim domaćinima.

Na radnom stolu od lakiranog drveta, mogu se vidjeti telefon, ruter i laptop srebrne boje. Uprkos luksuznom izgledu, analitičari sumnjaju u pouzdanost aviona zbog starosti i pitanja održavanja.

Postavlja se pitanje da li će to možda biti problem koji će uticati na izbor mjesta sastanka Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa. Kao moguća mjesta se pominju Singapur i neki gradovi u Mongoliji i Švajcarskoj.

Kim i njegova supruga prvi put su viđeni da ulaze u avion u maju 2014. Od tada, Kim redovno koristi avion čime prekida tradiciju svog oca, Kim Džong Ila koji nije volio avione, te je putovao samo vozom.

PODIJELI