Pobratimski odnosi Prnjavora i Boleslavjeca već 45 godina

0
792

Кonzul Ambasade Poljske u Sarajevu Monika Кrizmanić kaže da je odnos ljudi u Prnjavoru prema Poljacima iz Boleslavjeca danas isti, srdačan i prijateljski, kakav je bio i krajem 19. vijeka kada su se iz matične zemlje doselili u BiH, prije svega na područje Prnjavora, Dervente, Gradiške, Banjaluke, Novog Grada i Prijedora.

Кrizmanićeva koja je u Prnjavoru prisustvovala festivalu pod nazivom „U Maloj Evropi“ podsjetila je da Prnjavor i Boleslavjec vežu pobratimski odnosi još od 1974. godine .

„Prnjavor je grad koji je krajem 19. vijeka srdačno primio kako nas tako i sve pripadnike drugih nacionalnih manjina, a isti srdačan odnos zadržao se i dan – danas“, rekla je Кrizmanićeva .

Ona je dodala da joj je drago što je imala priliku vidjeti nastup kulturno- umjetničkih društava, među kojima i folklornog ansambla iz Boleslavjeca, uživati u plesu, muzici i narodnim jelima.

Festivalu je prisustvovala i predsjednik Udruženja reemigranata iz BiH Halina Vanjak koja kaže da je Prnjavor druga kuća Poljacima iz Boleslavjeca.

„Prnjavor je naša druga kuća, ovdje se osjećamo kao u Boleslavjecu. Кada naši sugrađani čuju da idemo u Prnjavor uvijek pitaju da li ima još slobodnih mjesta jer svi žele doći da vide gdje su nekada živjeli“ , izjavila je Vanjak.

Delegaciju iz Poljske koja boravi u posjeti Prnjavoru predvodi zamjenik predsjednika sreza Boleslavjec Tomaš Gabrišjak.

On je naglasio da su odnosi stanovnika dva grada jako dobri, kao i da će budući odnosi zavisiti prije svega od mladih ljudi, kojih je i danas dosta u delegaciji koja je u posjeti Prnjavoru.

„Moramo se potruditi da se mladi mogu češće vidjeti i sarađivati. Sada nakon što je izgrađen auto-put lakše i brže se stiže do Prnjavora što je još jedna velika prednost“ , rekao je Gabrišjak.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je istakao da je Prnjavor poznat kao opština gdje složno živi veliki broj različitih naroda i narodnosti.

„Sigurni smo da će tako i ostati. Gosti iz Boleslavjeca su nam i dragi i važni jer decenijama unazad imamo pobratimsku saradnju. Vrata ove opštine uvijek su otvorena za sve dobronamjerne ljude, a posebno za naše najstarije pobratime Poljake iz Boleslavjeca“ , rekao je on.

Tomaš je izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu još više razvijati saradnja koja se odvija između predstavnika opština, a zadnjih godina i mladih ljudi.

On je najavio i sutrašnju prijateljsku utakmicu između fudbalskih klubova „Oćice“ iz Boleslavjeca i domaćeg „Ljubića“ koja će od 18.00 časova biti odigrana na stadionu „Siniša Peulić“ u Prnjavoru.

Manifestaciju „U Maloj Evropi“ organizovala je opština Prnjavor u saradnji sa udruženjima nacionalnih manjina koje djeluju na području ove opštine s ciljem promocije tradicije, kulture, jezika i običaja nacionalnih manjina, kao i zajedništva i bogatstva različitosti karakterističnih za ovu krajišku opštinu.

U kulturno umjetničkom programu nastupila su Udruženja nacionalnih manjina iz Prnjavora i gostujuće društvo „Mali Boleslavjec“.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here