Počela realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

0
219

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će u naredne tri godine programom “Škole za 21. vijek” biti obuhvaćene sve škole u Srpskoj kako bi učenicima bilo ukazano na važnost digitalizacije.

Trivićeva je novinarima u Banjaluci, gdje je danas ozvaničen početak realizacije projekta “Škole za 21. vijek” koji sprovodi Britanski savjet u BiH, rekla da je pilot-projektom tokom prošle godine bilo uključeno 15 osnovnih škola u Srpskoj u kojima su učenici sticali znanja i vještine rada na mikrobit računarima.

Ona je dodala da su učenici svoja znanja i inovacije predstavili i na takmičenjima donoseći nagrade u Srpsku, te istakla da je to način da djeca imaju učenje koje će biti primjenljivo u 21. vijeku.

“Dakle, riječ je o digitalizaciji, mikrobit računarima, računarima i svemu onome što ima učenje koje njima daje određene vještine u primjeni bilo kojeg informatičkog uređaja. U naredne tri godine programom će biti obuhvaćene sve škole u Srpskoj kako bismo na neki način približili svim učenicima koliko je važna digitalizacija u vremenu u kojem živimo i na koji način oni mogu da primjenjuju svoja znanja na različitim projektima”, pojasnila je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da će narednih godina biti omogućena takmičenja na kojima će učenici pokazati koliko su dobro savladali i na koji način su inovirali određene stvari, dodajući da su u resornom ministarstvu prezadovoljni načinom na koji je to sprovedeno kroz pilot-projekat.

Ona je navela da je Britanski savjet u BiH partner resornom ministarstvu u sprovođenju projekata, posebno imajući u vidu reformske procese u koje je Srpska ušla i u kojima će digitalizacija i nove tehnologije biti jedan od prioriteta.

Govoreći o informatičkoj opremljenosti škola u Srpskoj, Trivićeva je rekla da je računarma kompletno opremljena polovina škola u Srpskoj.

“U naredne dvije godine završićemo proces kompletnog informatičkog opremanja, kako bismo mogli da realizujemo nastavu u interaktivnom procesu – primjenjujući nove tehnologije”, rekla je Trivićeva.

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović rekla je da se danas ozvaničava početak obuke direktora škola u Srpskoj, kao dio projekta “Škole za 21. vijek” koji se sprovodi u šest zemalja zapadnog Balkana.

“Projekat obuhvata 4.000 škola i 18.000 nastavnika”, navela je Halilovićeva.

Prema njenim riječima, pilot-projektom je bilo obuhvaćeno 15 škola u Srpskoj, a od danas kreće proces uključivanja svih škola, kako bi nastavnicima i učenicima bile približene tehnike rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i kodiranja uz pomoć mikrobita.

“Cilj je i da se učenicima omogući da pokažu svoju kreativnost”, naglasila je Halilovićeva.

Ona je navela da je tokom sprovođenja pilot-projekta u Srpskoj zabilježen veliki uspjeh učenika iz Ugljevika, koji su svojim rješenjem pametne kuće, gdje su koristili mikrobit da riješe probleme u svojoj zajednici, osvojili prvo mjesto na digitalnom samitu zapadnog Balkana održanom u aprilu u Beogradu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here