POČELO OBILJEŽAVANJE KRSNE SLAVE OPŠTINE

0
340

U Prnjavoru je počelo obilježavanje krsne slave opštine Preobraženja Gospodnjeg i tim povodom gradom je sinoć prošla litija, a u Hramu Svetog velikomučenika Georgija prelomljen je slavski kolač.

Učesnici Preobraženjske litije prošli su ulicama Beogradskom, Svetog Save, Novaka Pivaševića i Hilandarskom, a kod Spomenika junacima grada služen je pomen za poginule borce u proteklom ratu.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej stavrofor Duško Drinić rekao je Srni da je Preobraženje veliki praznik u srpskom narodu, posebno značajan i svečan za opštinu Prnjavor koja proslavlja krsnu slavu.

On je podsjetio da je ovo osma godina kako Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor u saradnji sa lokalnom zajednicom organizuje Preobraženjsku litiju.

“Smisao i značaj litije je da kroz krsni hod i pojanje crkvenih pjesama prizovemo Božiji blagoslov na naš grad, sela i sve stanovnike”, dodao je Drinić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio je Crkvenoj opštini koja je obnovila održavanje litije kao jedne od važnih manifestacija u obilježavanju krsne slave opštine i čestitao sugrađanima sutrašnju krsnu slavu.

Među učesnicima litije bili su članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” obučeni u tradicionalne nošnje. Oni su poručili da mladi, ali i ostali sugrađani treba više da učestvuju u ovakvim događajima i prisustvuju liturgijama u crkvama.

Povodom  slave opštine u Prnjavoru će danas  u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, a parastos poginulim borcim u 11.00 časova u Spomen hramu na Vučijaku, gdje će biti i položeni vijenci, odnosno u 12.00 časova kod Spomen kompleksa u Šibovskoj.

/SRNA/

Foto: Aleksandar Bato Atić

PODIJELI