Počeo upis u srednje škole: Odlikaš među zlatarima

0
1441

Prvog dana prvog junskog upisnog roka u srednje škole u Republici Srpskoj, u Tehničkoj školi u Banjaluci danas je za zanimanje zlatara dokumentaciju predao i jedan odlikaš! Slavojka Lazić, pomoćnica direktora, pojašnjava za “Nezavisne” da su zlatari, optičari i časovničari nova trogodišnja zanimanja, uvedena od ove godine od strane resornog ministarstva, a s ciljem da se izbalansiraju ponuda i potražnja na tržištu rada. Ipak, dodaje ona, prva dva dana upisnog roka namijenjena su odlikašima, odnosno učenicima koji su u dosadašnjem školovanju bili najbolji, pa je i interes za četvorogodišnja zanimanja najveći.

“Ove godine, međutim, odlikaš nam se prijavio za novo trogodišnje zanimanje – zlatar”, dodaje ona. Kada su ga pitali zašto bira zanat pored odličnog uspjeha u dosadašnjem školovanju, te većih mogućnosti koje ima, Lazićeva kaže da je učenik upisnoj komisiji rekao da želi nastaviti porodični posao zlatara i da mu je to jedini motiv pri odabiru daljeg zanimanja. Tehničar mašinske energetike – struka mašinstvo i obrada metala, takođe novo, ali četvorogodišnje zanimanje, u prvih nekoliko sati upisnog roka juče je upisalo troje učenika, dok je najveći interes vladao za tehničara špedicije i logistike, odnosno PTT saobraćaja.

Kao i ranijih godina, interes za upis u Gimnaziju, jezičke smjerove i Medicinsku školu bio je najizraženiji. “U nekoliko prvih sati upisa mi imamo oko 150 prijava u osam odjeljenja, i to samo najboljih učenika. To su učenici sa 60 bodova minimalno ili najboljim uspjehom u 6, 7, 8. i 9. razredu, odnosno odličnim uspjehom iz srpskog i stranog jezika, hemije, fizike i biologije”, napomenuo je za “Nezavisne” Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole u Banjaluci. Ovdje će, kako je pojasnio, ove godine biti upisano pet odjeljenja medicinskih tehničara i po jedno odjeljenje sanitarnih laboranata, akušera- ginekologa i fizioterapeuta jer se medicinska škola pokazala kao najtraženija na listi zanimanja, posebno u inostranstvu. “Tu sam sa sinom, kao moralna podrška pri upisu u Medicinsku školu. Odlučio se za opšti smjer – tehničare i fizioterapeute, pa ćemo vidjeti šta će odabrati na kraju. Odličan je đak i odabir zanimanja bio je pitanje perspektive, a sa ovim najlakše može naći posao u inostranstvu. To je presudilo”, kaže za “Nezavisne” Radovan Došen, roditelj.

Od 16. juna upis će početi za učenike koji su ostvarili ispod 60 bodova u osmogodišnjem školovanju, a nakon prvog upisnog roka učenici će imati priliku da odaberu zanimanje i u julskom roku, od 4. do 15. jula, ali samo u školama u kojima tada bude mjesta. Pravo upisa imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, dok se mogu prijaviti na najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Redoslijed kandidata Redoslijed kandidata biće utvrđen prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole. /nezavisne novine/.

 

PODIJELI