Počeo Vaskršnji post, ova pravila su najvažnija

0
172

Za pravoslavne vjernike danas počinje Vaskršnji post koji traje do 16. aprila, najduži je od sva četiri posta i naziva se još Časni post.

Smatra se da je ovo najstroži post, jer se pretežno posti na vodi, ali važno je znati da post nije samo odricanje od hrane. Najvažnije pravilo posta jeste uzdržanje od loših misli i djela, kao i jačanje duhovnosti.

Prva nedjelja posta zove se Čista. Druga nedelja je Pačista. Treća nedelja je Krstopoklona, jer se vjernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i cjelivanje. Četvrta nedjelja je Sredoposna, jer je to vrijeme sredine posta. Peta nedjelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedjelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedjelja je Cvijetna. Tako je nazvana po cvijeću i zelenim grančicama koje su djeca i građani bacali pred Hrista pri Njegovom ulasku u Jerusalim.

Sedma, posljednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedjelja. Najznačajniji dan u toj nedjelji je Veliki petak, dan raspeća. Vaskršnji post se završava proslavom Vaskrsa.

Post podrazumijeva pročišćenje duše i tijela, a važno je u srcu njegovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir. Vjernici poste kako bi se pričestili, a pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdralje, mir i spasenje.

PODIJELI