Počinje dvodnevno zasjedanje, Tegeltija podnosi ostavku

0
262

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH biće održana danas i sutra tokom koje bi, kako je najavio, Milan Tegeltija trebao da podnese ostavku na poziciju predsjednika i člana VSTS-a.

Pred članovima Savjeta, osim obraćanja predsjednika VSTS-a, planiran je i izbor na upražnjene pozicije Predsjedništva VSTS-a, te informacija generalnog sekretara VSTS-a o pripremi dokumenta za diskusiju za potrebe održavanja sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji je najavljen za 17. i 18. decembar.

Članovi Savjeta trebali bi da razmatraju i godišnji izvještaj VSTS-a za 2020, kao i okvirni plan održavanja sjednica VSTS-a za 2021.

Planirano je razmatranje zaključaka Privremene istražne komisije u vezi sa izvještajem OEBS-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i informacija o sprovođenju postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija za prošlu godinu, te godišnjeg izvještaja o realizaciji planova integriteta u pravosudnim institucijama u BIH za prošlu godinu.

Članovi Savjeta trebali bi da razmatraju i zaključke relevantnih stalnih komisija VSTS-a u vezi sa izvještajem sudije DŽoane Korner “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH”.

VSTS bi trebao da razmatra i izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH.

Savjet će prvog dana sjednice t razmatrati i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, te izmjene Politike bezbjednosti Pravosudnog informacionog sistema BiH.

Drugog dana zasjedanja VSTS-a članovi bi trebalo da imenuju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, glavnog federalnog tužioca Tužilaštva FBiH, predsjednika Vrhovnog suda FBiH, kao i sudiju Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Planirana su i druga imenovanja i razrješenja u drugim pravosudnim institucijama u BiH.

Sjednica je, kako je najavljeno iz VSTS, otvorena za javnost i može se pratiti u sjedištu VSTS-a BiH sa početkom u 9.00 časova.

/Srna/

PODIJELI