Počinje najskuplje i najveće suđenje u SAD

0
566

U Njujorku počinje suđenje Meksikancu Joaquinu “El Čapu” Guzmanu, optuženom da je vodio najveći svjetski narko kartel koji je u Sjedinjene Države prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Veliko suđenje na saveznom sudu u Bruklinu koje će koštati milione dolara i potrajati više od četiri mjeseca, privešće pred lice pravde jednog od najzloglasnijih kriminalaca na svijetu.

Tužitelji su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi veš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegovog zatvorskog tuša.

Guzman se smatra najvećim svjetskim narko bosom od kolumbijskog Pabla Escobara, “Kralja kokaina”, koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerovatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života. Ali uz koju cijenu?

“Hoće li to spriječiti da barem jedan paket od pola kilograma kokaina stigne u Sjedinjene Države? Vjerovatno neće. Taj pogon će nastaviti da radi i dalje”, rekao je Rob Heroj, advokat iz Sjeverne Karoline koji je branio druge meksičke narko šefove.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael “El Majo” Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Prošle godine u Meksiku se dogodilo rekordnih 29.000 ubistava.

U SAD-u zavisnost od droge prava je epidemija. Godine 2016., svaki su dan od predoziranja u prosjeku umrla 174 Amerikanaca.

Najskuplje suđenje u istoriji

Izbor članova porote održaće se uz jake mjere sigurnosti koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudija Brajan Kogan vodiće suđenje koje će biti zatvoreno za javnost.

Dvanaest porotnika, uz šest zamjenskih, biće anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti obični građani i građanke odlučiće je li Guzman, otac dvoje djece čiji nadimak znači “Kratki” jer je visok svega 164 centimetara, kriv po 11 tačaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca.

Po optužnici, kartel Sinaloa, koji je Guzman vodio od 1989. do 2014., postao je “najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu… sa hiljada članova”.

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, ali vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, pa se i davokati obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Heroj procjenjuje da će suđenje američke porezne obveznike koštati “više od 50 miliona dolara”, što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

“To će vjerovatno biti najskuplje suđenje u istoriji Sjedinjenih Država”, rekao je.

Čak ni Guzmanovi advokati ne znaju koji su sve njegovi bivši saradnici, radnici ili suparnici postali doušnici.

Doušnici

Neki od doušnika već su ušli u programe zaštite svjedoka, dobili su nove identitete i domove širom zemlje.

Drugi su već u zatvoru, ali na posebnim odjeljenjima kako bi ih se zaštitili od moguće osvete.

Saradnja s vladom može ih dovesti u opasnost, kao i njihove porodice, ali i smanjiti im kaznu.

“Niko neće imati slike Guzmana kako nosi kokain ili kovčeg s novcem”, rekao je Heroj. “Slučaj će se temeljiti na tim doušnicima.”

Guzman se nalazi u samici u Njujorku otkako ga je Meksiko izručio u januaru 2017., dan prije nego što je Donald Tramp postao američki predsjednik. U ćeliji Guzman provodi 23 sata na dan.

Posjećuju ga samo njegovi savjetnici, njih trojica, kao i sedmogodišnje ćerke blizankinje.

Sudija je zabranio posjete njegovoj ženi, 29-godišnjoj kraljici ljepote Emi Koronel.

Ona ga je samo mogla vidjeti na saslušanjima prije suđenja.

El Čapo je prvi put bio uhapšen u Gvatemali 1993., gdje je proveo više od sedam godina, a prvi je put pokušao pobjeći 2001.

Ponovno su ga uhapsilii meksički marinci u februaru 2014., a 14 mjeseci poslije opet je pobjegao.

Guzman su lisice na ruke stavljene u januaru 2016. godine, nakon posjete američkog glumca Šona Pena i jedne meksičke glumice, koji su htjeli da snime film o njegovom životu. Zahvaljujući tome, meksičke vlasti su mu ušle u trag, a ovog puta vlasti te zemlje su odlučile da operu ruke od njega i da ga ukrcaju u avion za Ameriku.

(N1)

PODIJELI