PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MIGRANTA Pred sudom Alžirac koji je uperio PIŠTOLJ u policajku

0
283

Protiv migranta Adela Gebrora (31) iz Alžira podignuta je optužnica zbog sumnje da je 17. juna u Jakupovcima kod Laktaša uperio pištolj u policajku, a koja je tom prilikom pucala u vazduh kako bi se zaštitila, otkriva Srpskainfo.

Optužnicu protiv Gebrora podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci i proslijedilo je Osnovnom sudu u tom gradu na potvrđivanje.

Optužnica Alžirca tereti da je prijetnjom oružjem spriječio službeno lice prilikom vršenja službene radnje, a koje je preduzimalo u okviru svojih ovlaštenje.

Prema optužnici, u koju je portal Srpskainfo imao uvid, incident se dogodio 17. juna oko 17.30 časova kada je policijska patrola upućena u Jakupovce po dojavi da se u napuštenoj kući krije grupa migranata.

-Obavljajući poslove bezbjednosti, policajci su uočili grupu migranata i uputili se prema njima. Kada su migranti vidjeli policajce, krenuli su da bježe – navedeno je u optužnici.

Policajci su se na engleskom jeziku obratili migrantima govoreći „Stop policija“.

-Migranti su nastavili da bježe, a policajka B. P. je potrčala za njima, naglas izgovorajaću na engleskom jeziku upozorenja stanu i da su oni policija. Osumnjičeni je tada sa udaljenosti od 20 metara od policajke, glasno izgovorio nepoznate riječi, te je zastao – pojašnjeno je u optužnici.

Dalje se navodi da je tada Gebror se okrenuo prema policajki i iz džepa izvadio pištolj neutvrđene marke.

-Zatim je uz prijetnju upotrebe oružja, pištolj usmjerio prema policajki i na taj način spriječio je u obavljanju njenih poslova – stoji u optužnici banjalučkog tužilaštva.

Policajka je tada izvadila službeni pištolj, repetirala ga i ispalila metak u vazduh naređujući osumnjičenom da stane i ponavljala je da su oni policajci.

-Gebroru je odbio da postupi po naređenju policije i pobjegao je u nepoznatom pravcu i sakrio pištoj. Nakon kraćeg vremena, zahvaljujući brzoj intervenciji policije, on je pronađen i uhapšen –piše u optužnici.

Kao jedan od glavnih dokaza za podizanje optužnice, tužilaštva je cijenilo iskaz policajke, koja je odmah nakon događaja saslušana. Tom prilikom je na vrlo detaljan način opisala ponašanje migranta, kao i pištolj koji je uočila kod optuženog, a za koji je izjavila da je većeg kalibra, najsličniji CZ.

Dalje se navodi da su i ostali svjedoci izjavili da su jasno čuli kako policajka glasno govori „Ima pištolj, ima pištolj“, te zahtjevala da ga odbaci, nakon čega je ispalila hitac u vazduh.

Iz dopisa Terenskog centra Banjaluka, utvrđeno je da je Gebror ranije osuđivan u BiH i to Opštinskom sud u Mostaru. Tada je osuđen na mjesec dana zatvora zbog krađe.

Osim što su podigli optužnicu protiv njega, Tužilaštvo je zatražilo da se Gebroru produži i pritvor u kojem se nalazi od trenutka hapšenja.

Foto: Goran Surlan/RAS Srbija

Produženje pritvora je zatraženo zbog toga što je riječ o migrantu koji se kreće bez dokumenata i ako bi se pustio na slobodu postao bi nedostupan nadležnim organima u BiH. Osim toga, pritvor mu je predložen i zbog toga što je bježao od policiji.

Još nije pronađen pištolj sa kojim je prijetio policajki, a u svom iskazu Gebror je izjavio i da je ranio dolazio u napuštenu kuću u Jakupovcima, ali da su ga deportovali u Bihać, te da se vraćao.

Pa zbog toga postoji bojazan da on veoma dobro poznaje taj teren i da zna gdje se nalazi pištolj. Ako bi se našao na slobodi, postoji strah da mogao pronaći, uništiti ili sakriti oružje.

Mještani Jakupovaca su poslije incidenta ispričali da su danima viđali migrante koji su se nalazili u toj napuštenoj kući.

Prigovor na optužnicu

Banjalučki advokat Bojan Mikanović koji brani Adela Gebrora rekao je za Srpskainfo da će u najkraćem vremenu uložiti prigovor na optužnicu.

– Ne slažem se sa navodima iz optužnice, te posebno ukazujem na formalne nedostatke koji se tiču bića krivičnog djela i nezakonitog prikupljanja dokaza protiv mog branjenika– poručio je Mikanović.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here