Podignuta optužnica protiv pripadnika granične policije

0
515

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv radnika Granične policije BiH Raja Kikića /57/ zbog nezakonitog propuštanja građana za vrijeme pandemije virusa korona, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je 16. marta, radeći na graničnom prelazu u Brčkom za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem sprečavanja širenja pandemije, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije propustio tri lica u BiH.

Navedena lica su sa područja Brčkog, dolazila su iz Austrije i nisu imala potrebne putne isprave, te je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama trebalo da im bude odbijen ulazak u BiH.

Aktivnostima nadležnih organa na sprečavanju širenja pandemije navedene osobe su pronađene i smještene u obaveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

/Srna/

PODIJELI