PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU 407.918 KM

0
303

SARAJEVO, 6. OKTOBRA /SRNA/ – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Gorana Subotića, ranije osuđivanog državljanina BiH i Hrvatske Josipa Skoke i pravnog lica “Halilović Internacional” Tuzla, koji se terete za finansijski kriminal, povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, NJemačku, Hrvatsku i BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047 KM, znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u SAD, počinili niz nezakonih radnji, kako bi novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom preduzeća “Halilović Internacional”.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je učestvovalo Tužilaštvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od
407.918 KM, privremeno su blokirana u BiH na zahtjev Tužilaštva, naredbom Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, čime su počinili kazneno djelo pranje novca.

Tužilaštvo će optužbu dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SRNA

PODIJELI