Podrhtavanja tla uznemirila i građane Srpske

0
285

Stanovnike Republike Srpske i FBiH juče je uznemirilo nekoliko podrhtavanja tla, a mnogi su na društvenim mrežama napisali da je potrese pratio i jak tutanj, međutim seizmolozi ističu da nema mjesta panici, te da zemljotresi ne treba da nas iznenađuju jer se nalazimo na veoma trusnom području.

Zemljotres jačine 4,3 stepena po Rihteru zabilježen je u jutarnjim časovima sa epicentrom u regionu Srebrenika.

– Pozvala nas je gospođa iz Petrova i rekla da je podrhtavanje pratio jak tutanj i da su građani istrčali na ulice, ali niko nije prijavio štetu na objektima. Nakon prvog zemljotresa u devet časova i 17 minuta zabilježen je još jedan intenziteta 2,5 stepeni po Rihteru i još nekoliko slabijih – istakla je za “Glas Srpske” Slavica Štrbac iz Seizmološke službe Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Ona je dodala da zemljotres tog intenziteta može izazvati slabija oštećenja na starijim i slabije građenim objektima u epicentralnoj zoni.

Kazala je da je u 11 časova i sedam minuta registrovan zemljotres jačine 3,9 stepeni po Rihteru sa epicentrom u mjestu Šula u Crnoj Gori.

– Zemljotres se mogao osjetiti i u jugoistočnom dijelu Republike Srpske – dodala je ona.

Iako su podrhtavanja tla uobičajena pojava, istakla je, nemoguće je prognozirati kada će se zemljotres desiti i pozvala građane da i kada osjete podrhtavanja tla, ostanu smireni i ne paniče.

Mještanka Srebrenika Fatima Džombić istakla je za “Glas Srpske” da se mnogo uplašila jer se sve u kući zatreslo.

– Potres je bio jak, pao mi je poklopac od električnog šporeta. Uplašila sam se. Vidjela sam komšije kako istrčavaju iz kuće i viču da je zemljotres – kazala je Džombićeva.

Zemljotres se osjetio i u Banjaluci, a nedugo nakon toga društvene mreže su preplavili komentari da se, iako se tlo treslo svega nekoliko sekundi, činilo kao da tramvaj prolazi pored kuća. Banjalučanka Ana J. kaže da je podrhtavanje tla osjetila dok je ležala u krevetu.

– Učinilo mi se kao da se krevet zaljuljao, ali nisam ni pomislila da je u pitanju zemljotres. Nakon pola sata vidjela sam na društvenim mrežama da svi komentarišu da je bio zemljotres. Čudno mi je da se osjetio tako u Banjaluci, koja nije baš toliko blizu Srebrenika – ispričala je ova Banjalučanka.

Pojedini mediji u FBiH objavili su juče, pozivajući se na Evromediteranski seizmološki centar, da se zemljotres koji je registrovan između Srebrenika i Tuzle osjetio i u 123 kilometra udaljenom Novom Sadu, te Šidu i Bačkoj Palanci. Pozivajući se na navode stanovnika Tuzle, istakli su da su se zgrade tresle pet do deset sekundi i da je potres pratio neobičan gromoglasan tutanj.

Toplotni talas

Prema prognozama meteorologa početkom ove sedmice zapadnu Evropu zahvatiće ekstremne vrućine. Podaci objavljeni na sajtu “Istramet” pokazuju da se u Francuskoj očekuju temperature vazduha i do 43 stepena, a vruć afrički vazduh stići će sve do sjeverne Engleske, uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka. Meteorolozi najavljuju da će i u BiH živa u termometru dostići 35 stepeni.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here