Podrška Josipi Lisac od Kroacija rekordsa i Glazbene unije

0
182

Kroacija rekords i Hrvatska glazbena unija pružile su podršku prosvaljenoj muzičkoj divi Josipi Lisac povodom višednevnih rasprava u kojima se osporava način na koji je izvela hrvatsku himnu na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića.

U saopštenju Kroacija rekords i Glazbena unija ocjenjuju da je riječ o potpunom nepoštovanju umejtničke slobode i kreacije pjevačice “čiji stil obožavaju sve generacije i vide je kao jednu od najvećih legendi hrvatske muzičke scene”.

“Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi niokakvom vrijeđanju himne jer je stil i način interpretacije Josipe Lisac opšte poznat”, navodi se u saopštenju, uz opasku da je ta situacija samo još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

U saopštenju postavljenom na sajtu HGU navodi se i da Josipa Lisac više neće komentarisati reakcije na izvođenje hrvatske himne, niti predloge za kaznenu prijavu, niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruženja ili institucija, nezavisno o kom mediju se radi.

Josipa Lisac je, inače, zahvalila na podršci i na tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u hrvatskom društvu.

Ona je nedavno napunila 70 godina života, a u 53 diskografske godine snimila izuzetna muzička djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Jedna je od najnagrađivanijih pjevačica koja je za svoja dostignuća sa saradnicima osvojila čak 22 Porina, a ove godine na svečanoj dodjeli u Rijeci, 27. marta Upravni odbor Porina dodijeliće joj i Porin za životno djelo.

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske muzičke scene, pjevačica vrijedna poštovanja i divljenja, stoji u saopštenju.

“Sve je to muzika, a muzika jeste ili je nema. Josipa Lisac”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Želimir Babogredac, direktor Kroacia Rekordsa i Nikša Bratoš, predsjednik HGU.

Protiv pjevačice Josipe Lisac pravnik Boško Županović podnio je krivičnu prijavu zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića.

On je u prijavi naveo da je “himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljiv i omalovažavajući način” i da je Josipa Lisac tako počinila krivično djelo povrede ugleda Republike Hrvatske i to tako što je “koristila podrugljive artikulacije i tonalitete”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here