Podvig ljekara UKC RS: Uspješno replantirana odsječena šaka u Banjaluci FOTO

0
4826
Бањалука - реплантација шаке

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ortopedije i traumatologije uz podršku anestezije prvi put u Bosni i Hercegovini izvršili su replantaciju kompletne šake pacijenta.

Operacija iz domena mikrohirurgije, koja je izvedena prije 14 dana trajala je oko pet časova obzirom da je prvo trebalo spojiti kosti, živce, arterije, vene, pacijentu Bojanu Krneti (30) iz Prijedora kojem desna šaka amputirana u nivou ručnog zgloba.

Banjaluka, BiH - 05.juni 2017:Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekontruktivnu hirurgiju i pacijent Bojan Krneta  ( Anadolu Agency - Gorana Jakovljevic   )
Banjaluka, BiH – 05.juni 2017:Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekontruktivnu hirurgiju i pacijent Bojan Krneta ( Anadolu Agency – Gorana Jakovljevic )

On je bez desne šake ostao prilikom rada na cjepaču za drva, a od momenta amputacije do početka operacije prošlo je oko tri časa, od čega svega pola sata od prijema u UKC RS-a.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekontruktivnu hirurgiju na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je pacijent danas otpušten na kućno liječenje, a transplantirana šaka je vitalna.

“Operativni zahvat je bio složen, kako tehnički, tako je bilo teško i procjeniti koliko dugo može trajati, odnsno odlučiti da li da nastavimo i sa rekonstrukcijom tetiva, obzirom da je pacijent izgubio i dosta krvi prije početka operacije. Odlučuili smo da radimo sekundarno zbrinjavanje tetiva nakon četri do šest nedjelja i isportavilo se da je to bila dobra odluka”, kazao je Baroš i zahvalio se kompletnom timu koji je učestvovao u operaciji.

Banjaluka, BiH - 05.juni 2017:Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ortopedije i traumatologije uz podršku anestezije prvi put u Bosni i Hercegovini izvršili su replantaciju kompletne šake pacijenta ( Anadolu Agency - Gorana Jakovljevic )
Banjaluka, BiH – 05.juni 2017:Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ortopedije i traumatologije uz podršku anestezije prvi put u Bosni i Hercegovini izvršili su replantaciju kompletne šake pacijenta ( Anadolu Agency – Gorana Jakovljevic )

Pacijent Bojan Krneta izrazio je očekivanje da će oporavak biti uspješan, te se zahvalio ljekarima.

“Nisam se nadao da će mi spasiti šaku. Bio sam svjestan svo vrijeme dok nije počela operacija, a kada sam se probudio vidio sam da je šaka tu”, rekao je Krneta.

Konferenciji za novinare prisustvovao je tim ljekara koji su učestvovali u operaciji, te Vlado Đajić, v.d. dirktora UKC RS i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS koji je izrazio žaljenje što je došlo do ovakvog povrijeđivanja.

“Sreća je da imao stručnjake u stanju da izvedu ovako složenu operaciju”, rekao je Bogdanić.

Đajić je rekao da je u pitanju veliki uspjeh UKC RS, podvig na kojem bi pozavidjeli i svjetski centri koji imaju više mogućnosti i sredstava.

Bojanu Krneti uključen je tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitcije radi održavanja mobilnosti zglobova šake do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će se rekonstruisati tetivni aparat.(AA)

PODIJELI