Pogledajte novu raketu kojom su gađali Siriju

0
638

okom napada na sirijska postrojenja hemijskog oružja prvi put su korištene JASSM rakete (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range).

Oružje, jedno od američkih najnaprednijih, trenutno prolazi fazu modifikacije kako bi mogle pogoditi i ciljeve na moru.

Prilikom sirijskih napada upotrebljeno je 57 raketa, svaka opremljena polu-tonskom visoko eksplozivnom bojevom glavom.

Uprkos ruskim tvrdnjama, čini se kako je svaka pogodila svoju metu i nanijela veliku štetu sirijskom programu hemijskog oružja koje je upotrebljeno i u posljednjim napadu na civile.

19 JASSM raketa pogodilo je istraživački razvojni centar u Barzahu. Uprkos čestim američkim vazdušnim akcijama iznad Sirije, Iraka, Afganistana i Libije, rakete nikada nisu korištene u borbi.

Za njih do sada nije bilo potrebe jer su protivazdušne mogućnosti spomenutih zemalja bile slabe, piše Popular Mechanics.

AGM – 158 JASSM izvorno je bio program američkih snaga za razvoj malo vidljivih raketa koje mogu prodrijeti u snažno branjeni neprijateljski vazdušni prostor i uništiti ciljeve velike vrijednosti.

Neprikladni avioni, letovi na niskoj nadmorskoj visini i sposobnost letenja oko poznatih područja neprijateljske obrane, učinili su JASSM oružjem “jednog dana” sa sposobnošću da mete napadne prvog dana akcije, prije uništenja protivazdušne obrane.

Avioni B-1, B-2, B-52H, F-15E, i F-16 mogu nositi ove rakete, a neki čak i više od 20 njih. Iako je SAD upotrijebio dva aviona B-1 za vrijeme napada, mogao je upotrijebiti samo jednog bombardera. Vrlo lako cijeli napad moglo je odraditi pet takvih aviona.

Originalna verzija JASSM-a prvi je put letjela 1999. godine, a od 2003. godine smatra se operativnom.

Pokreće ju turbojet motor Teledyne Technologies J402 koji je raketni sistem pogurnuo do supersoničnih brzina za udaljenosti više od 300 km.

Bojeva glava može prodrijeti i do podzemnih ili betonskih konstrukcija i tako omogućiti eksploziji pogađanje vrlo vrijednih ciljeva kao što je oružje, hemijski otrovi ili ostale stvari koje se skrivaju na ovaj način.

(express.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here