Pogledajte novu raketu kojom su gađali Siriju

0
889

okom napada na sirijska postrojenja hemijskog oružja prvi put su korištene JASSM rakete (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range).

Oružje, jedno od američkih najnaprednijih, trenutno prolazi fazu modifikacije kako bi mogle pogoditi i ciljeve na moru.

Prilikom sirijskih napada upotrebljeno je 57 raketa, svaka opremljena polu-tonskom visoko eksplozivnom bojevom glavom.

Uprkos ruskim tvrdnjama, čini se kako je svaka pogodila svoju metu i nanijela veliku štetu sirijskom programu hemijskog oružja koje je upotrebljeno i u posljednjim napadu na civile.

19 JASSM raketa pogodilo je istraživački razvojni centar u Barzahu. Uprkos čestim američkim vazdušnim akcijama iznad Sirije, Iraka, Afganistana i Libije, rakete nikada nisu korištene u borbi.

Za njih do sada nije bilo potrebe jer su protivazdušne mogućnosti spomenutih zemalja bile slabe, piše Popular Mechanics.

AGM – 158 JASSM izvorno je bio program američkih snaga za razvoj malo vidljivih raketa koje mogu prodrijeti u snažno branjeni neprijateljski vazdušni prostor i uništiti ciljeve velike vrijednosti.

Neprikladni avioni, letovi na niskoj nadmorskoj visini i sposobnost letenja oko poznatih područja neprijateljske obrane, učinili su JASSM oružjem “jednog dana” sa sposobnošću da mete napadne prvog dana akcije, prije uništenja protivazdušne obrane.

Avioni B-1, B-2, B-52H, F-15E, i F-16 mogu nositi ove rakete, a neki čak i više od 20 njih. Iako je SAD upotrijebio dva aviona B-1 za vrijeme napada, mogao je upotrijebiti samo jednog bombardera. Vrlo lako cijeli napad moglo je odraditi pet takvih aviona.

Originalna verzija JASSM-a prvi je put letjela 1999. godine, a od 2003. godine smatra se operativnom.

Pokreće ju turbojet motor Teledyne Technologies J402 koji je raketni sistem pogurnuo do supersoničnih brzina za udaljenosti više od 300 km.

Bojeva glava može prodrijeti i do podzemnih ili betonskih konstrukcija i tako omogućiti eksploziji pogađanje vrlo vrijednih ciljeva kao što je oružje, hemijski otrovi ili ostale stvari koje se skrivaju na ovaj način.

(express.hr)

PODIJELI