Pogledajte radnu verziju novog zakona o radu

0
1102

Ministri u Vladi Republike Srpske su juče po hitnom postupku usvojili radne verzije ekonomske politike i novog zakona o radu.

ATV vam donosi radnu verziju novog zakona o radu u cjelosti.

Zakon o radu

U međuvremenu su se javili iz Vlade RS i u saopštenju naveli da radna verzija Zakona o radu, koji su danas objavili pojedini mediji, nije materijal koji je upućen socijalnim partnerima.

“Materijal, koji je upućen socijalnim partnerima, predstavlja radnu verziju Zakona i on je osnova za dalje pregovore”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je na jučerašnjoj sjednici Radnu verziju zakona o radu, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović najavio je na konferenciji za novinare da će Radna verzija zakona o radu danas biti upućena socijalnim partnerima.

Donosimo vam i radnu verziju zakona o radu koju je objavila Unija udruženja posladavaca RS. Tu verziju pogledajte na ovom linku.

Savez sindikata RS: Ide se u korist poslodavaca, a ne u korist radnika

Tokom dana oglasio se i Savez sindikata RS sa saopštenjem u kome navode da je bez obzira na protivljenje Saveza sindikata Republike Srpske i obećanje Vlade Republike Srpske i političkih partija datih pred licem javnosti i Savezu sindikata lično, a prije opštih izbora, da se Zakon o radu neće donositi bez znanja i saglasnosti Saveza sindikata, Vlada odlučila da sama u tajnosti izradi novo zakonsko rješenje.

Savez sindikata Republike Srpske primio je radni tekst zakona i usput poziv ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske na konsultacije i razgovore iz čega je logično zaključiti da socijalni partneri neće moći da značajnije utiču na ponuđeni tekst zakona, kažu u Savezu sindikata RS.

Zbog toga, za sva loša rješenja, koja se već naziru u ponuđenom tekstu, odgovrnost pred radnicima Republike Srpske snosiće ministar rada i boračko – invalidske zaštite Milenko Savanović i Vlada Republike Srpske, smatraju sindikalci.

Najava mogućnosti, da se zakon donese po hitnoj proceduri je takođe potpuno nedopustiva s obzirom da je riječ o sistemskom zakonu od kojeg zavisi sudbina radnika i svih građana u Republici Srpskoj.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske je potvrdio da se moglo ići i sa izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o radu kakav je i bio prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske, ali su to izbjegli iz njima znanih razloga i nekih nebitnih poslovničkih procedura, kaže se u saopštenju.

Izradom radne verzije novog Zakona o radu, potvrdilo se ono na šta Savez sindikata neprekidno, argumentovano upozorava, a to je, da Vlada Republike Srpske ide na amnestiranje onih koji godinama krše prava radnika, penzionera, onih koji čekaju posao, kao i onih koji primaju socijalnu naknadu, ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinose i bogate se na račun države i radnika.

Jednostavno rečeno radna verzija zakona o radu ide u korist poslodavaca, a ne u korist radnika, nažalost tako je odlučila Vlada Republike Srpske, zaključuju u saopštenju sindikalci.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here