POLICAJAC PRVI U HERCEGOVINI ZASADIO DRVO BUDUĆNOSTI “PAULOVNIJU”

0
1370

Hercegovački policajac Dragan Domazet iz Dabra kod Berkovića prvi je zasadio plantažu carskog kineskog stabla „Paulovnija“, koje smatra drvetom budućnosti, ne samo za Hercegovinu, nego i čitavi Balkan.

 

„Paulovnija“ je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, jako zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoliša. Uz lijep izgled, velike listove i ljubičaste cvjetove, stablo ove vrste vrlo brzo raste. Neki kažu do jednog kubičnog metra u sedam godina, to je samo dio onoga što je policajac Domazet saznao preko interneta, nakon što mu je o mogućnosti uzgoja ovoga stabla pričao prijatelj iz Trebinja. No, zanimanje za „Paulovniju“ kaže raslo je iz dana u dan, kao i oduševljavanje onim što bi doznao o „čudesnom stablu“ kako ga je nazvao, do te mjere da ga je poželio i sam imati.

Kako je rekao reporterskoj ekipi Anadolu Agency (AA) prijatelj mu je od sadnje plantaže, ali on nije mogao sve to ostaviti samo na priči i uzaludnom istraživanju. Supruzi Gordani je ispričao sve o stablu i mogućnostima koje donio uzgoj, ali da stvar bude gora i ona je bila skeptična i nevoljna za upuštanje u posao koji je još svima nepoznanica.

„Sve mi se nekako činilo nerealnim i dalekim, ali njegova želja za uzgojem ‘Paulovnije’ je bila tolika da sam mu jednostavno morala biti potpora i pomoći pri stvaranju plantaže. Ni sada nisam sigurna što će biti od toga, ali sačekat ćemo sedam godina i vidjeti“, kazala je Gordana.

Međutim policajac Domazet koji je sve detaljno o uzgoju „Paulovnije“ istražio više je nego siguran da plantaža mora biti uspješna.

„Računao sam i moram reći da prema onome kako sada stvari stoje uzgoj ‘Paulovnije’ donosi pravo bogatstvo. Prve cijene su bile 1.200 dolara, pa su pale na 800, a sada su 600 dolara po kubiku kad se prodaju za građu. Kako će biti dok ovo uspije ne znam, ali neka bude pola od toga ja ću biti prezadovoljan. U svakom slučaju nemam šta izgubiti, jer ulaganja u plantaže nisu velika niti uzgoj traži mnogo obveza. Sve da stabla ne budu kvalitete koju očekujem mogu ih iskoristi za ogrjev i opet sam na dobitku“, istakao je Domazet.

Na četiri duluma zemlje zasadio je 250 sadnica carskog kineskog stabla „Paulovnija“, te planira za sedam godina plasirati na tržište prvorazredno industrijsko drvo za proizvodnju brodova i muzičkih instrumenata, kojim će sebi i supruzi Gordani osigurati stabilnu treću životnu dob. Sadnice po cijeni od četiri marke pronašao je Kozarskoj Dubici, pripremio zemljište i uradio sistem navodnjavanja „kap po kap“, kako bi bio sigurniji da nasadi neće biti u prevelikoj vlazi, te 10. juna, nakon četiri dana zajedničkog rada sa suprugom, dvije starije kćerke i susjedom Jovanom zasadio 250 stabala od svega nekoliko centimetara. Do sada ih je navodnjavao svega dva puta, a dosegli su visinu gotovo dva metra.

dragan-domazet2

„Vremenski uvjeti ovog podneblja su pogodni za uzgoj, jer ‘Paulovnija’ podnosi temperature do 26 stepeni ispod nule i 1.000 metara nadmorske visine“, pojasnio je Domazet.

Stabla su sadili po principu da jedno stablo zauzme površinu od četiri metra kvadratna, što je pravilnik uzgoja za unosnu industrijsku proizvodnju, a kako se stabla za ogrjev sade na duplo manjoj površini planira sljedeće godine zasaditi i plantažu drva za ogrjev, od kojih će prihode imati već za četiri do pet godina.

„Ono što je zanimljivo vezano za ovo stablo jeste to da ‘Paulovniju’ kad jednom posadite imate za čitav život, jer nakon što se stablo posiječe ono iz korijena opet raste i daje urod za isto vrijeme“, rekao je Domazet ne krijući da je i sam fasciniran tom činjenicom.

Pokazujući stablo ekipi Andolu Agency pojasnio je da će prekrasni listovi na jesen otpasti, kad će i stablo privremeno stati sa rastom. Međutim, na proljeće svako stablo će posjeći i zaliti voskom kako bi ono još brže napredovalo sa što boljom masivnošću bez ikakvih šupljina. U tome će mu pomoći dvadesetogodišnji susjed Jovan Muratović koji je sudjelovao i u sadnji stabla, te ne isključuje mogućnost da uskoro i sam bude jedan od uzgajivača „Paulovnije“. Pomamu za ovim stablom u Hercegovini svjedoči činjenica da samo u Domazetovom rodnom Dabru sad već ima zasađenih 400 sadnica, a interes uzgajivača očituje se i u brojnim pozivima koji ovom policajcu pristižu sa kojekakvim pitanjima o uzgoju i nabavci sadnica „Paulovnije“. /anadolia/

PODIJELI