Policija: Davor Dragičević nije uhapšen

0
363

Građani Banje Luke, predvođeni članovima grupe Pravda za Davida, okupili su se sinoć na Trgu Krajine zahtijevajući istinu o smrti Davida Dragičevića.

Pripadnici policije bh. entiteta Republika Srpska priveli su u Banjoj Luci nekoliko osoba zbog kršenja zakona o javnom redu i miru prilikom prosvjeda “Pravda za Davida”, priopćila je Policijska uprava Banja Luka.

Prethodno su se građani, predvođeni članovima grupe “Pravda za Davida”, okupili na Trgu Krajine zahtijevajući istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

Policija ih je nešto prije 23.00 sata pozvala da se raziđu, jer je okupljanje bilo predviđeno do 20.00 sati, a onda su uslijedila hapšenja, prenijela je Anadolija.

Pripadnici specijalne policije su okupljene potisnuli s Trga Krajine, upozoravajući ih kako im je isteklo vrijeme tokom kojeg je skup bio dozvoljen.

“Pozivamo vas da se raziđete zbog vaše bezbednosti. Ako ne postupite, tako biće upotrebljena zakonska sredstva”, upozorila je policija prije nego što je krenula u akciju.

Među privedenima nije i Davor Dragičević, koji mjesecima traži istinu o smrti svog sina Davida.

Sumnja u krivična djela

“Organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju, te prijavljeni javni skup nije održao u skladu sa prijavom, na Trgu Krajine, u vremenu od 18.00 do 20.00 časova, već u pokretu. Organizator skupa nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela”, navodi se u policijskom priopćenju.

Istaknuto je i kako su “učesnici skupa prekinuli i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa”.

“Policijski službenici rade na pronalasku i lišenju slobode i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela. Davor Dragičević nije lišen slobode”, navodi se u priopćenju.

Dodik: Građani bili spriječeni da slušaju Harisa Džinovića

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, osudivši “svaki pokušaj zloupotrebe skupa ‘Pravda za Davida'”.

Po njegorim riječima, “učesnici protesta su nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane koji su imali namjeru da na najljepši način provedu praznike”.

“Neprihvatljivo je to što je skup zloupotrebljen. Odobrenje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine”, rekao je Dodik.

Ukazao je i kako je “prekoračeno i vrijeme za održavanje skupa”, te dodao da su “građani bili spriječeni da slušaju Harisa Džinovića”.

Osudio ‘politizaciju’ i prozvao PDP

Osudio je, kako je rekao, “politizaciju”, te okrivio članove Partije demokratskog progresa (PDP) da “pokušavaju svoj poraz na izborima na neki način da saniraju zloupotrebom i Narodne skupštine [Republike Srpske] i na ovaj način da naruše imidž grada”.

“Podržaću svako zakonsko postupanje policije. Organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru”, kazao je Dodik.

Smatra i da “bilo kakvi protesti trebaju da budu zabranjeni, a Banja Luka da se vrati normalnom ritmu”. Građane Banje Luke je pozvao da “podignu glas protiv ovakvog ponašanja”, ocjenjujući da to “nema veze s istinom i pravdom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here