Policija izvela maloljetnike sa “Džokera”

0
237
U Grčkoj je izbila široka polemika pošto je policija prošlog vikenda izvela maloljetnike iz dva bioskopa u Atini, u kojima se prikazuje američki blokbaster “Džoker”, film koji nosi oznaku “Samo za odrasle”. Roditelji djece su upozoreni da mogu biti kažnjeni.

Ministarstvo kulture je stupilo u javnu polemiku sa Ministarstvom unutrašnjih poslova jer je, po medijima, policija iz dva bioskopa izvela desetak maloljetnika, mahom između 14 i 16 godina, dok su gledali film Toda Filipsa, dobitnika “Zlatnog lava” na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

U središtu kontroverze je strah od posljedica gledanja scena nasilja po djecu.

Do intervencije policije je došlo po prijavi dvije službenice Ministarstva kulture koje su se zatekle u bioskopima, navodi se u saopštenju policije.

Sedam tinejdžera je iz jednog od bioskopa odvedeno u policijsku stanicu, gdje su roditelji pozvani ili dovedeni da ih preuzmu, uz najavu da će protiv njih biti podnesene prekršajne prijave zbog zapostavljanja maloljetnika.

Policija nije dala više informacija o ostala tri maloljetnika kojima je naređeno da napuste drugi bioskop.

Dvije žene koje su pozvale policiju, a rade u Nacionalnoj komisiji koja kategorizuje filmove, posebno vodeći računa o tome da li ih mlada publika može gledati, “premašile su svoja ovlašćenja”, izjavila je na posebnoj konferenciji za štampu ministarka kulture Lina Mendoni.

One “nisu na to upozorile svoje nadređene ili Ministarstvo”, dodala je ministarka i najavila istragu i “mjere” protiv dvije službenica.

U Grčkoj je “Džoker” zvanično zabranjen za gledaoce mlađe od 18 godina.

Po zakonu iz 2010. godine, vlasnici bioskopa su odgovorni ako maloljetnik gleda film zabranjen mlađima od 18 godina i može biti kažnjen do 10.000 evra. Takvih kontrola je, međutim, do sada bilo malo. Polemika se, međutim, povela i o sistemu prodaje karata i provjere uzrasta kupaca.

Otkriven u nekoliko grčkih medija, taj slučaj je izazvao nemir i stvorio pometnju uz žučnu polemiku na društvenim mrežama gdje je nova, desničarska vlada, optužena za “cenzuru”.

Mnoge opozicione stranke su osudile intervenciju policije kao “nesrazmjernu”, a drugi analiziraju da li je po prijavi trebalo da dođe interventna jedinica policije – kako se dogodilo na bar jednom mjestu, ili neka druga.

Kritikovan kao politički odgovoran za policijsku intervenciju, ministar za zaštitu građana – kako se u Grčkoj naziva resor unutrašnjih poslova, Mihalis Hrisohoidis se javno distancirao od postupka policije, i na Tviteru najavio da će “večeras sa svojim sinom od 15 godina gledati ‘Džokera'”.

Film se bavi preobražajem depresivnog komičara, koga društvo zlostavlja, i koji se pretvara u nasilnika, “arhineprijatelja ‘Betmena'”. Krajem septembra, kada je u Los Anđelesu održana svjetska premijera filma, koji je trenutno među najuspješnijima po zaradi, tamošnja policija je najavila povećano prisustvo oko bioskopa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here