Poljaci proslavili tradicionalni praznik “Vigiliju”

0
287

Poljski praznik Vigilija proslavljen je sinoć u sjedištu Udruženja Poljaka „Boleslaviec“ u Prnjavoru. Tradicionalni Poljski praznik bio je prilika da se Poljaci u Prnjavoru okupe oko svečane posne trpeze, a Sv. Nikola djeci je dijelio paketiće.

Radost prazničnih dana osjetili su Poljaci u Prnjavoru. Tradicionalni praznik Vigilija proslavljen je na najsvečaniji način, uz poljske pjesme, bogatu posnu trpezu i pokolne za mališane. Svi su dobro došli, a po starim običajima jedna stolica je uvijek tu za putnika namjernika.

Na stolu između raznih đakonija koje su vrijedne domaćice spremile, primjetili smo i četiri svijeće, ali samo su tri bile sa plamenom. Igor Kanjski predsjednik Udruženja Poljaka “Boleslaviec” nam je objasnio i značaj ovog poljskog običaja.

“Kod katolika je običaj da četiri sedmice pred Božić (Adventno vrijeme) pali se jedna po jedna svijeća i na taj način se dočekuje najradosniji praznik. Ostala je još jedna neupaljena svijeća koju ćemo upaliti sledeće sedmice i za dvije sedmice dočekati rođenje Isusa Hrista”, rekao je Kanjski.

Prazniku Vigilija prisustvovao je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, koji je napomenuo da moramo širiti ljubav, mir i toleranciju, kako bi svi bili srećniji i to ne samo u vrijeme prazničnih dana nego tokom cijele godine.

Udruženje Poljaka „Boleslaviec“ Prnjavor broji oko 100 članova. Prije tri godine organizovali su i školu Poljskog jezika, prvu školu takvog tipa u Bosni i Hercegovini, još od odlaska Poljaka 1946. godine. Na nju su posebno ponosni, kažu u Udruženju, jer se očuvanjem jezika čuva i osnovna tradicija i kultura jednog naroda.

TV K3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here