Poništeni diplomatski pasoši Adama Šukala i Zorice Kuzmanović Vasilić

0
328

Ministarstvo spoljnih poslova BiH elektronski je poništilo diplomatske pasoše bivšim članovima Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Adamu Šukalu i Zorici Kuzmanović Vasilić, jer ih nisu vratili u propisanom roku nakon isteka mandata.

Ostali članovi Odbora u prošlom sazivu, iako su imali pravo, nisu ni podnosili zahtjev za izdavanje diplomatskih pasoša.

To je za Srpskainfo rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova BiH nakon što smo objavili da svi bivši parlamentarci u RS nisu na vrijeme vratili diplomatsku putnu ispravu.

Ujedno, detaljno su objasnili proceduru izdavanja i vraćanja pasoša. Zahtjev za izdavanje diplomatskog pasoša MIP BiH podnosi nadležno tijelo, organizacija ili institucija BiH, odnosno entiteta, u ovom slučaju Narodna skupština RS.

Ministarstvo spoljnih poslova je 17. oktobra 2018. uputilo dopis svim tijelima, institucijama i organima u BiH u kojima im je skrenuta pažnja da je nosilac diplomatskog pasoša, kome prestane mandat na osnovu koga je stekao pravo na taj pasoš, dužan u roku od 15 dana da vrati svoj pasoš podnosiocu zahtjeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija/Adam Šukalo

Ukoliko funkcioner to ne učini, sljedeći korak je da institucija u kojoj je političar imao mandat podnosi zahtjev Ministarstvu spoljnih poslova BiH za elektronsko poništenje pasoša, te da obezbijedi da pasoš bude vraćen ministarstvu, radi fizičkog poništenja u dodatnom roku od 15 dana.

– Dalje je skrenuta pažnja, ukoliko podnosilac zahtjeva ne postupi u skladu sa naprijed navedenim, da će Ministarstvo biti primorano da pokrene postupak oduzimanja diplomatskog pasoša putem nadležnog tijela, te zbog neovlaštenog korištenja javne isprave podnese prijavu protiv nosioca diplomatskog pasoša, kao i odgovorne osobe u tijelu, organizaciji ili instituciji koja je podnijela zahtjev – kažu u Ministarsvu spoljnih poslova BiH.

Takođe, institucije su upozorene da novim funkcionerima koji steknu pravo na diplomatski pasoš on ne može biti izdat sve dok se ne poništi ranijim nosiocima isprave.

– Obzirom da pojedina nadležna tijela, institucije ili organizacije do danas nisu podnijele zahtjeve za elektronsko poništenje ovih pasoša, niti obezbijedile njihovo vraćanje u Ministarstvo spoljnih poslova BiH radi fizičkog poništenja, a kako bismo izbjegli eventualne neugodnosti prilikom pokretanja postupka oduzimanja pasoša putem nadležnog organa, Ministarstvo trenutno elektronski poništava sve diplomatske pasoše kako bi izbjegli situaciju da za jednu, istu propisanu funkciju imamo istovremeno izdata dva važeća pasoša. Ovaj proces je u toku iako su, naglašavamo, svi rokovi prošli – kažu u ministarstvu na čijem je čelu ministar Igor Crnadak.

Što se tiče članova sada već bivšeg Odbora za evropske integracije NS RS, u MIP kažu da su postupajući po zahtjevu parlamenta Srpske od 24. aprila 2018. izdali diplomatske pasoše članovima Odbora Adamu Šukalu, koji je djelovao u Klubu PDP i Zorici Kuzmanović Vasilić iz SNSD.

Foto: Srna/ Zorica Kuzmanović Vasilić

Kako navode, predsjednik Odbora u prošlom sazivu Branislav Borenović nije dao biometrijske podatke niti je potpisao zahtjev za izdavanje diplomatskog pasoša, pa mu zbog toga nije ni izdat.

– Imenovanom je postupak izdavanja diplomatskog pasoša u toku, po drugom osnovu, a u skladu s Pravilnikom. Ministarstvo je u međuvremenu izvršilo elektronsko poništenje diplomatskih pasoša Adama Šukala i Zorice Kuzmanović Vasilić. Ostali članovi ovog Odbora, 9. saziva NS RS, nisu podnosili zahtjeve za izdavanje diplomatskog pasoša po tom osnovu – navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here