Ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta

0
1793

Centralna izborna komisija BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 12 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica za pojedine izborne nivoe.
Naređeno je brojanje glasačkih listića za biračka mjesta u osnovnim izbornim jedinicama Tuzla, Novi Grad Sarajevo, Srebrenik, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Lukavac, Čelić, Breza i Milići.

Brojanje će biti obavljeno u četvrtak, 23. oktobra, sa početkom u 10.00 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača, čemu će prisustvovati i članovi CIK-a BiH, najavljeno je na sjednici u Sarajevu.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća sa biračkog mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Livno, jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tog biračkog mjesta.

Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama ponovo će biti brojani glasački listići sa navedenog biračkog mjesta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Livanjski kanton.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opšte izbore 2014. godine podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer imaju velika odstupanja na testu tačnosti.

CIK BiH je danas na prijedlog člana Komisije Suada Arnautovića usvojio zaključak kojim se nalaže da stručne službe identifikuju sve opštinske i gradske izborne komisije koje do 13. oktobra u 11.00 časova nisu dostavile izborne rezultate CIK-u elektronskim putem, kao i one komisije koje 24 časa od zatvaranja birališta, fizički nisu dostavili obrazce sa izbornim rezultatima CIK-u.

Nakon utvrđivanja stanja na terenu, prema tim komisijama CIK će pokrenuti pitanje odgovornosti.

Zahtjev Opštinske izborne komisije u Milićima i opštinskih odbora SDS-a iz Kotor-Varoša i iz Krupe na Uni za ponovnim brojanjem glasova odbačeni su kao preuranjeni.

Za prigovor SNSD-a da je u Prnjavoru došlo do kršenja Izbornog zakona, time što je na dan izbora na zgradi u kojoj se nalazi opštinski odbor SDS-a emitovan spot sa likom Ognjena Tadića, CIK se proglasio kao nenadlažen.

CIK BiH danas je potvrdio izborne rezultate za prijevremene izbore za načelnika opštine Laktaši na kojim je pobijedio kandidat SNSD-a Miroslav Kodžoman i načelnika opštine Srebrenik na kojim je pobijedio kandidat SDA Nihad Omerović nakon što nije bilo podnesenih žalbi./SRNA/

PODIJELI