PONOVO – Crveno upozorenje u Hrvatskoj, narandžasto u BiH

0
1232

Kišovito vrijeme pogodiće danas gotovo čitavu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je u Hrvatskoj izdato crveno upozorenje Meteoalarma, a za veći dIo BiH narandžasto upzorenje meteoalarma, prenose mediji.

meteoalarm1

Kišovito vrijeme pogodiće gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, gdje je zbog očekivanog nevremena sa grmljavinom izdato crveno upozorenje Meteoalarma.

Na podrucju Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kise, s tim da u Dalmaciji duva i olujni jugo, prenose hrvatski mediji.

Prema podacima meteorologa na području Istre u posljednjih šest sati pale su veće količine kiše.

Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po kvadratnom metru i na području Rovinja, gdje je palo 36 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako javlja Glas Istre, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada – zbog velike količine kiše koja se obrušila na Pulu u kratkom razdoblju na nekoliko lokacija su poplavljeni putevi.
Zbog obilne kiše poplavljene su i neke ulice u Zadru.

Jače naoblačenje sa zapada danas će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu i u Bosni i Hercegovini.

Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm za veći deo BiH, za regije Banje Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.

Prema podacima meteoalarma, regije Banjaluke i Prijedora bi moglo pogoditi jače nevrijeme i pljuskovi sa jakom grmljavinom.

Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mjestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana kolicina padavina je izmedu 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

Za ostale dijelove BiH izdat je žuti meteoalarm.

Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblacno vrijeme s kišom i grmljavinom. /tanjug/

PODIJELI