Ponovo se rodio Subotić: Igra zastrašujuće, klub sa dna vodi u Evropu, da li je zaslužio i Krstajićev poziv? (VIDEO)

0
1076

Povrede su pretile da unište karijeru našeg štopera, ali je on ipak bio jači

Neven Subotić je bio jedna od najdominantnijih figura Borusije Dortmund u njenim najboljim danima pod Jirgenom Klopom.

Sa Humelsom je činio kičmu ekipe, tandem koji se savršeno razumeo na terenu, ali je onda usledio pad uz povrede koje su Nevena odvojile od terena.

Od naše reprezentacije se davno oprostio, ne eksponira se, ali ono što radi sa Sent Etjenom ne može da ne privuče pažnju.

Dovoljno je reći da je tim po dolasku Subotića bio 16. u Francuskoj, samo poziciju iznad zone ispadanja, a sada je šesti u predvorju Evrope.

DA LI BI KRSTAJIĆ TREBALO DA ZOVE SUBOTIĆA ZA MUNDIJAL?

Sent Etjen je u poslednjih pet mečeva zabeležio četiri pobede i remi, pa ima 49 bodova, samo jedan manje od pete Nice, koja drži poziciju kvalifikanta za Ligu Evrope.

Subotić je u ovom periodu imao 12 utakmica, dva gola, zabeležio je sedam pobeda, pet remija i još ne zna za poraz!

Klub mu je poželeo dobrodošlicu na srpskom, on je na to uzvratio još bolje, a bio je deo veoma burnog prelaznog roka.

Sa njim su stigli Matje Debiši, Jan Mvila, Ntep, Poloma i Tanane, s time da se radi samo o pozajmicama ili slobodnim igračima koji su mogli da dođu bez obeštećenja.

Poslednji poraz, Sent Etjen je doživeo 24. januara u Kupu od Troje sa 2:1, upravo tim rezultatom je pao revanš ovog vikenda.

Zapravo, samo na ovom meču je Subotić imao mrlju pošto je lošom intervencijom omogućio Nijaneu da dovede Troju u vođstvo već u osmom minutu, ali je kasnije sve to nadoknađeno preokretom.

Sent Etjen je uspeo da sačuve mrežu četiri puta, protiv PSŽ-a i Liona je remizirao sa 1:1, Marseja 2:2, što je impresivna statistika protiv timova iz samog vrha.

Treba imati u vidu i da je Subotić menjao partnera u štoperskoj liniji, igrao je prvo sa Perinom, sada sa Teofil-Katerinom, a dva pogotka viđena su protiv Gengama (2:0) i Rena (1:1).

Nema sumnje da igra u reprezentativnoj i mundijalskoj formi, ali je pitanje da li će uopšte doći do povratka u nacionalni tim.

Još 2013, Subotić je otišao iz tabora Orlova posle utakmice protiv Hrvatske u tadašnjim mundijalskim kvalifikacijama.

Razgovarao sam sa selektorom Mihajlovićem i obavestio ga o želji da u narednom periodu posvetim se individualnom radu u klubu i nameri da dodatno napredujem. Nažalost, remijem sa Hrvatskom izgubili smo takmičarske šanse da se plasiramo na Svetsko prvenstvo i u ovom trenutku, posle razgovora sa trenerom Jirgenom Klopom, i njegovom željom da pojačam individualni rad, zamolio sam selektora za razumevanje i zahvalan sam mu na podršci – rekao je tada Subotić.

I 2015. je kod Ćurčića bila slična priča.

Tačno je da sam se vratio i da igram, ali i dalje svakodnevno radim vežbe oporavka i jačanja kolena. Procena je da moj dodatni angažman oko igranja u reprezentaciji u ovom trenutku ne bi bila najbolja opcija za moje zdravstveno stanje. Gledam svaku utakmicu naše reprezentacije kao pravi navijač i od srca drugovima i svima u Savezu želim sve najbolje, pobede i uspehe – rekao je Neven Subotić za sajt Fudbalskog saveza Srbije, pre tri godine, a čak je i Dik Advokat imao jednu opasku kao selektor.

Imam osećaj da Subotić ne želi da igra za reprezentaciju. Što se mene tiče, završio je. Kada neko nema želju da igra za nacionalni im, bolje da nije tu – rekao je Advokat.

Ipak, nije isključeno i da je Subotić ovakve poteze povlačio zbog turbulencija u Savezu i reprezentaciji, gde su se selektori i postave menjali kao na traci, što se ujedno i poklopilo sa njegovim povredama – čak i kada je igrao u klubu, Subotić je to činio na nivou dalekom od željenog.

Daljinac

(Telegraf.rs)

PODIJELI