Poplave pomrsile račune poljoprivrednicima u Prnjavoru

0
1343

Mnogim poljoprivrednicima na području opštine Prnjavor poplave su pričinile ogromne štete. Usjevi uništeni, rod ljetine višestruko smanjen, a trud i znoj seljaka se, izgleda nigdje i ne računa. Izašle su ekipe na teren, komisije za procjenu štete vrijedno odradile svoj dio posla, obećana je pomoć, a vremenske prilike pružile su još jednu šansu da se uđe u njivu i presije kukuruz. Nekima je to bila treća sjetva ove godine. Problem je, međutim, isti za sve čije je oranice uništila majska poplava – kako naći računicu?

Isto pitanje muči i domaćina Milivoja Čolića iz Štrbaca, koji je ove godine zasijao 500 dunuma oranica. Zemljište uz rijeku Ukrinu, kaže Čolić, plavljeno je ove godine čak četiri puta, a od usjeva nema ništa.

„Imao sam  60 dunuma ječma, preko dvije stotine dunuma kukuruza, tritikale 20  dunuma, pšenice smo imali oko 200 dunuma… sve je propalo! Sijemo za uzgoj stoke jer se bavim i uzgojem tovne junadi i tako da sami proizvodimo hranu, ali eto, ova godina nas je totalno izdala“ kaže Milivoje.

Čolić se nada da će bar pšenica posijana u brdu „iznijeti“ dobar rod ove godine, da bar nešto spasi jer su uložena velika novčana sredstva u ovogodišnju sjetvu.

„Molimo boga i uzdamo se da neće led pobiti i ovo malo ljetine što ima, jer ionako nas je ova poplava totalno unazadila. Sve planove za ovu godinu moramo odgoditi, kuću smo počeli, radimo, trudimo se, ne gubimo nadu, ali nemože se protiv prirode boriti“ dodaje šezdesetosmogodišnji domaćin.

Štetu od poplava Čolić je prijavio i nadležnim opštinskim organima, pa se nada da će država pomoći.

„Uzdam se u pomoć, šta bilo da dobijemo dobro će doći, ali šta da kažem kad vidim da smo i mi i država siromašni“ smatra naš sagovornik.

Pitanje je koliko su poplavljene oranice bezbijedne

Osim uništenih usjeva, Čolića muči i pitanje da li je njiva na kojoj on i sin rade bezbijedna. „Nanijela je voda krša i drveća, a pitaj Boga šta još tu sve nema, bojim se da neko ne nastrada. Srijepim kad god neko ode u njivu“-kaže Čolić. /R.P./

 

PODIJELI