Poplave prouzrokovale milionsku štetu u Prnjavoru: Na farmi “Zelena dolina” bujica odnijela 65 ovaca i jagnjadi

0
222

Kiša koja je već sedmicama gotovo svakodnevno padala u velikom dijelu Republike Srpske stvarila je probleme brojnim građanima, a poplave su pričinile štetu i u Prnjavoru.

Posljednje poplave na području Prnjavora uzrokovale su milionsku štetu, kako na infrastrukturi tako i na poljoprivrednim imanjima.

Poplave su pokrenule brojna klizišta, a bujica koja je naišla za svega sat vremena na ranču “Zelena dolina” kod Prnjavora odnijela je 65 ovaca i jagnjadi.

Uništen je i dobar dio sijena, a Nihad Iriškić, vlasnik ranča “Zelena dolina” kaže spasili su ono što se dalo spasiti, s obzirom da je voda naišla tokom noći u roku od sat vremena.

“U roku od sat sve je ovo bilo pod vodom, imali smo 365 ovaca, sada imam 295 komada. Pričinjena je velika šteta. Zamotane bale su takođe uništene, a i suve koje su zaplavljene. Sijeno je puno mulja i time ne smijemo hraniti životinje”, kaže vlasnik ranča “Zelena dolina” Nihad Iriškić.

Radnik na imanju “Zelena dolina” Zaid Kobilica priča da je ranije te noći provjeravao nivo vode, i da je rijeka bila u koritu. Nakon dva sata, kaže, probudila ga je voda koja je već prodrla i u njegovu prikolicu u kojoj boravi. Spasio je dobar dio ovaca, a njih oko 60 bujica je već bila odnijela.

“To je bilo strašno pogledati. Kad sam izašao iz prikolice, ovce su već plivale po vodi. Spasio sam jedan dio, a neke je već voda odnijela. Bio sam u vodi do pasa”, kaže radnik Zaid.

Kažu štetu su prijavili nadležnima, međutim farmu još niko nije obilazio. Iriškić podsjeća da je nakon razornih poplava 2014. godine šteta bila procijenjena na 64.000 KM, međutim taj novac nikada im nije isplaćen.

Iz rukovodstva grada kažu šteta na području Prnjavora od poslednjih poplava procjenjuje se na 1.200.000 KM, kao i da je primljeno više od 30 zahtjeva za procjenu štete.

“Očekujemo u narednim danima da bude još koji zahtjev, opštinske komisije su već na terenu i procjenjuju štetu. Zakonski rok za ovo je nekih 30 dana da dostavimo višim nivoima vlasti, ali ja očekujem da će oni to sagledati do sredine naredne sedmice sagledati i procijeniti i da ćemo u skladu s tim uputiti zahtjev. U svakom slučaju, očekujem podršku i pomoć, a ona će dalje biti upućena ljudima koji su pretrpjeli štetu”, zaključio je Tomaš.

Tomaš kaže očekuje se pomoć viših nivoa vlasti, prije svega Vlade Republike Srpske, a inicijativu za pomoć poplavljenim područjima u Srpskoj pokrenuće i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Napominje da veliki problem prave klizišta kojih je trenutno 20 na području grada, a grad će u narednom periodu uložiti sve napore da se putni pravci saniraju.

TV K3

PODIJELI