POPLAVE U SRPSKOJ

0
2535

Gradovi Bijeljina i Doboj, te opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Pelagićevo, Šekovići, Čelinac, Kotor-Varoš i Teslić proglasili su danas vanrednio stanje zbog poplava.
18:30 Vodostaj na rijeci Drini je u stagnaciji, a protok na Hidrocentrali Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, izjavio je Srni načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.Do stagnacije je, kako je rekao, došlo nešto nakon 12.00 časova i prema procjenama taj protok od 3.000 metara kubnih u sekundi vrhunac je vodenog talasa, koji se već pet sati ne mijenja. Uzvodno, u gornjem toku rijeke Drine, ista je situacija, protok na HE Višegrad i HE Bajina Bašta ne mijenja se već nekoliko časova. /atvbl.com – srna/

17:44 Situacija u Doboju je jako teška i na terenu su sve raspoložive snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uključujući Specijanu jedinicu policije sa čamcima, kao i ekipa Ronilačkog kluba „Buk“, potvrdio je Srni ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić.Jovičić je rekao da se od jutros nalazi u Doboju sa ministrom zdravlja i socijalne zaštie Draganom Bogdanićem i da će ostati tokom cijele noći i tokom sutrašnjeg dana kako bi koordinisali aktivnosti evakuacije stanovništva. On je apelovao da građani Doboja ostanu mirni u ovoj situaciji.

17:22 Kompanija M:tel intenzivno radi na izmjenama svojih sistema da bi svim korisnicima, koji u normalnim okolnostima imaju ograničenja u korišćenju mreža drugih operatera, omogućila nesmetanu komunikaciju, izjavio je generalni direktor kompanije Goran Vlaović.Vlaović je rekao da dežurne službe kompanije M:tel ulažu maksimalne napore da bi se na područjima pogođenim poplavama svim korisnicima omogućila komunikacija, koja je u ovakvim slučajevima od vitalnog značaja za stanovništvo.

17:13 U Bijeljini je pod vodom više od 4.000 kuća, a u najugroženija područja do sada je dostavljeno 2.000 paketa sa hranom i vodom, izjavio je Srni gradonačelnik Mićo Mićić.Prema njegovim riječima, odsječene su sve saobraćajnice od Bijeljine prema drugim gradovima, kao i sva okolna sela od grada.

Nadljudska borba vodi se za odbranu Bijeljine od Drine, prosijecanjem kanala i dizanjem nasipa na nekoliko lokacija, kao i utvrđivanjem obale kanala sa vrećama pijeska.

 

17:03 Vlada RS otvorila je i broj telefona na koji se mogu javiti svi koji su ugroženi i kojima je potrebna pomoć.Broj 051-339-750 će biti otvoren u narednim danima. I dalje su na raspolaganju u brojevi Civilne zaštite

17:00 Vanredno stanje proglašeno je u 14 opština u RS. U Doboju u Đačkom domu smješteno je 110-oro djece koji su zbrinuti, obezbijeđena im je hrana , voda i psiholog. Djeca će tamo provesti noć. Iz Vlade poruka da roditelji ne brinu.

16:58 Zbog poplava na području Bijeljine zatvoren je granični prelaz ka Srbiji na Pavlovića putu, dok je prelaz na Rači prohodan, potvrđeno je Srni u Auto-moto savezu Republike Srpske.U prekidu su svi putevi iz Bijeljine ka Brčkom i Zvorniku, dok na pravcu prema Tuzli mogu da prođu samo kamioni i autobusi.

16:59 Klinički centar Banjaluka do sada je primio ukupno 12 pacijenata iz Doboja i Teslića, a za pacijente iz poplavljenih područja obezbijeđeno je više od 100 mjesta.U narednih 72 časa očekuje se dolazak najmanje 40 hemodijaliznih pacijenata iz dobojske regije, a uskoro bi trebalo da sleti helikopter koji prevozi trudnicu iz dobojske bolnice, saopšteno je iz Kliničkog centra.
Deset pacijenta smješteno u Klinici za unutrašnje bolesti, primili su potrebnu terapiju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. U Klinici za kardiologiju smješten je jedan pacijent koji je zbrinut i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

16:58 Najteža situacija u Republici Srpskoj, kada je riječ o poplavama, je u Doboju, gdje je nivo rijeke Bosne za 2,2 metra premašio kotu vanredne odbrane, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Republičke Uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.“Ta voda, uz podzemne vode pravi strahovite probleme u Doboju, koji je odsječen sa svih strana. Voda je blokirala sve putebe prema ovom gradu“, rekao je Elez na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. Prema njegovim riječima, angažovane su Oružane snage BiH, jedinice za spašavanje pod vodom i na vodi, specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, Helikopterski tim Republike Srpske, a Civilna zaštita je u stalnoj koordinaciji sa Crvenim krstom Republike Srpske, Robnim rezervama i Fondom za javno zdravstvo, te se čini sve što se može.

16:30 ŠAMAC:Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić obišao je danas područje opštine Šamac i istakao da se u toku noći očekuje još dramatičnija situacija zbog poplavnog talasa, ali da preduzete mjere ukazuju na to da će proći bez velikih posljedica.On je istakao da je najveći problem na ovom području taj što će biti ugroženo 1.300 domaćinstava ako se plavni talas pokrene.

16:27 U opštini Petrovo najteža situacija zbog poplava je u Karanovcu, gdje su potopljene mnogobrojne kuće i privredni objekti.Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković izjavio je Srni da je opština potpuno saobraćajno odsječena od Gračanice i Doboja, a da je jedini izlaz prema Sižju u federalnoj opštini Lukavac.

15: 55 U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj nastava se obustavlja do daljeg, a o radu predškolskih ustavova odlučiće lokalne zajednice, kao osnivači, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture.Ministarstvo je ovakvu odluku donijelo zbog bezbjednosti učenika i zaposlenih u školama, imajući u vidu stanje na terenu izazvano poplavama, navodi se u saopštenju.

15:53 BIJELJINA: Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić obišao je poplavljena područja u Bijeljini, istakavši da je stanje teško i da prvenstveno treba čuvati živote ljudi.

15:40 KOZARSKA DUBICA : U Kozarskoj Dubici, kao i u opštinama Novi Grad i Kostajnica, nema od poplava ugroženog stanovništva, stoke ili materijalnih dobara, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za resor poljoprivrede Zoran Kovačević.

„Ovdje je situacija zadovoljavajuća u odnosu na druge opštine Republike Srpske u istočnom dijelu“, rekao je Kovačević danas u Kozarskoj Dubici.

15:35  Rijeka Bosna probila je danas nasip kod Modriče i prodrla u više od 200 domaćinstava u prigradskom izbjegličkom naselju Dobor, koje je obišao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.Kompletno naselje Dobor evakuisano je još prošle noći, a druge mjere su preduzete da bi za zaštitila imovina. Na području Modriče ugroženo je više od 700 domaćinstava. „Bitno je da nema ljudskih žrtava“, rekao je Mirjanić, nakon razgovora sa modričkim načelnikom Mladenom Krekićem i pripadnicima Štaba Civilne zaštite.

15:17 NAJTEŽE U DOBOJU I BRATUNCU : Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je najteža situacija prouzrokovana vremenskim nepogodama na području grada Doboja i opštine Bratunac.“U tim područjima imamo mnogo problema kada je riječ o položaju stanovništva i materijalnih dobara. Imamo zahtjev iz Bratunca za određenim količinama hrane i vode, a svi resursi, robne rezerve i Helikopterski servis Republike Srpske su na raspolaganju“, rekla je Cvijanovićeva u Čelincu nakon obilaska ugroženih područja. Ona je naglasila da će vanredna sjednica Vlade trajati koliko bude bilo potrebno, te da će u skladu sa raspoloživim informacijama biti razmatrano uvođenje vanrednih mjera na teritoriji cijele Republike Srpske.

15:15 Opštini Bratunac već je upućena pomoć od 1.000 paketa hrane i ostalih potrepština iz robnih rezervi, a pripremaju se paketi pomoći i za ostale ugrožne opštine, saopšteno je iz Biroa Republike Srpske Vlade za odnose sa javnošću. U 42 osnovne škole i 17 srednjih u Republici Srpskoj obustavljen je danas nastavni proces, a Vlada Republike Srpske donijela je odluku da, zbog vremenskih nepogoda i poplava, danas i sutra bude obustavljena nastava u svim školama u Srpskoj.

15:11 BIJELJINA: Sva mehanizacija i brojno ljudstvo u Bijeljini angažovani su na prokopavanju njive i podizanju jednometarskog nasipa pored ustave na Drini, na mjestu gdje je rijeka probila u katastrofalnim poplavama 2010. godine. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je Srni da je Drina trenutno samo 10 centimetara niža nego 2010. godine.
Na prilazu Ustavi, koja kanal Dašnicu dijeli od Drine, bujica je srušila jedan od mostova i drinska voda sliva se u kanal.

15:03 BANJALUKA: Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je Srni da vodostaji Vrabasa i Vrbanje rastu, te da je izlivanjem rijeke Vrbas ugroženo više od 15 objekata u naselju Karanovac i oko desetak objekata u naselju Vrbanja. „Stanje je eskaliralo u poslijepodnevnim časovima kada je počela da se izlivaju rijeke Vrbas i Vrbanja i ugrožavaju značajan dio domaćinstava“, rekao je Gavranović.Prema njegovim riječima, problema ima u naselju Karanovac u zoni naselja Derviši, Česma i Vrbanja.

14:52 TESLIĆ : U teslićkom gradskom naselju Gaj voda je prodrla u desetak kuća, poplavljena je kompletna industrijska zona, a u osnovnim i srednjim školama obustavljena je nastava, rečeno je Srni u kabinetu načelnika opštine.Bujični potoci poplavili su nekoliko kuća u gradskoj zoni, prema naselju Rudnik, a na nekoliko mjesta vatrogasci su intervenisali na ispumpavanju vode iz podruma.

 

PODIJELI