Poreska uprava Republike Srpske: Zatvoreno 56 objekata

0
771

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su od 2. do 21. aprila obavili ukupno 305 kontrola i u 136 slučajeva utvrdili nepravilnosti u okviru ranije najavljene akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

Tokom pojačanih kontrola, inspektori su izdali 142 prekršajna naloga, na ukupan iznos kazne od 86.550 KM, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa, za 56 poreskih obveznika izrečene su mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana. Otkrivena su i dva neprijavljena radnika.

U saopštenju se podsjeća da Poreska uprava pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja se sprovodi putem većeg broja elektronskih i štampanih medija u Srpskoj.

Cilj je podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

“Početkom akcije smo i najavili da će, osim preventivnog djelovanja, u okviru ove kampanje biti pojačan rad inspektora Poreske uprave na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze radi poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, napominju iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

“Poreska uprava prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje robe ili usluga”, poručuju iz Poreske uprave.

Poreska uprava Srpske još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: [email protected] ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave.

(Srna)

PODIJELI