Naslovna Prnjavor Vijesti PORODICA UZOR Pet vrijednih sestara ponos sela kod Prnjavora

PORODICA UZOR Pet vrijednih sestara ponos sela kod Prnjavora

0
6999

Velinka i Momir Jotanović iz Vršana kod Prnjavora ponose se sa svojih 5 ćerki, Žaklinom, Vesnom, Rosom, Milicom i Jovanom.

Žaklina (27) je najstarija od sestara Jotanović i bavi se ugostiteljstvom, zajedno sa roditeljima. Vesna ima 24 godine i zaposlena u MUP u Banjaluci, Rosa (20) je kuvarica u Hotelu „Jelena“ takođe u gradu na Vrbasu, Milica (18) je završila elektrotehničku školu i živi sa roditeljima, pomaže u domaćinstvu, a Jovana (11) je treći razred Osnovne škole u Branešcima.

– Nas 5 smo kao 5 tela sa jednom dušom, slažemo se u svemu, razumemo i dogovaramo. Često smo sa roditeljima, koji se bave ugostiteljstvom, na istom zadatku. Tada smo najsrećnije, radimo, razgovaramo, pevamo, smejemo se – priča dvadesetogodišnja Rosa koja za sebe, onako u dokolici i šali, kaže da je najlepša.

Sa sestrama Jotanović razgovarali smo na seoskoj svetkovini u Čivčijama gde su pripremale hranu za nekoliko stotina osoba na osvećenju crkve. Među njima bio je vladika Jefrem sa brojnim sveštenicima, ministri iz Vlade RS, čelnici prnjavorske i susednih opština.

– Nema posla kojeg ne umemo odraditi, kojeg se plašimo. Ovde smo imale mnogo obaveza, ali sa mamom i tatom sve to smo uspešno savladale. Uvek nastojimo što češće doći kući i pomoći u domaćinstvu, na njivi, u staji, svuda gde se ukaže potreba – uverava najstarija Žaklina, očeva miljenica zato što je najstarija i što sa njim provodi najviše vremena.

Sestre Jotanović su predusretljive i uvek raspoložene za razgovor. Na pitanje, imaju li momke i da li su zaljubljene, imaju li vremena za izlaske i zabavu, zagonetno se smeju i kratko odgovaraju.

– Imamo vremena za sve, važno je samo dobro isplanirati svoje obaveze. Nama je bitna podrška koju imamo od roditelja i njihova ljubav za nas. Mi smo srećna, složna i zadovoljna porodica – rekla nam je Milica.

Mama Velinka kaže da je ćerke vaspitavala od detinjstva i da je ni jedna nije razočarala ili izneverila.

– Sve su vredne, nasmejane, vesele… Najsrećnija sam kada smo svi zajedno i kada nam je kuća puna smeha i zabave. Borimo se da ih izvedemo na prave životne puteve, to je naš cilj. Uveliko smo u tome uspeli i zato smo zadovoljni, srce nam je puno – priča Velinka koja je ćerkama prenela kuvarske veštine.

Zato se one uspešno takmiče i u televizijskim programima pokazujući zavidno znanje u pripremi hrane.

Rosa je zajedno sa Milicom Bundalo pobenica četvrte sezone ATV kulinarskog takmičenja “Luk ili med”. Iza njih su kulinarski izazovi u kojima su pokazale da su organizovane, talentovane, uredne, kreativne, snalažljive i da su timski igrači, navedeno je u obrazloženju žirija. Njima je pripala nagrada od 5.000 KM.

– Moja koleginica Rosa je genijalna kuvarica, a Milica je naš Stevo Karapandža u ženskom izdanju. Tako je ocenjuju stariji, mada ja ne pamtim Stevu, ali Milicu odlično poznajem sa njom se družim i često zajedno pripremao hranu na masovnijim skupovima, svadbama, krsnim slavama, zborovima – kaže Radojka Veselinović, prijateljica sestara Jotanović koja je sa njima, dok smo razgovarali, mešala gulaš, čorbu i drugu hranu koju su posle, mnogi gosti u Čivčijama pojeli u slast, hvaleći kuvarice i njihove recepte.

Momir Jotanović, zvani Moša hvali svoje ćerke i priželjkuje da uskoro dobije i prvog zeta, a potom i unuče kako bi njegov život imamo još više lepote i smisla.

Zbrka oko imena

U Vršanima i susednim selima hvale porodicu Jotanović, posebno njihovu slogu i marljivost.

Jedino su u neprilici u vezi imena, jer sestre često ne prepoznaju zbog njihove sličnosti, te ih oslovljavaju pogrešnim imenima.

– Ponekad mene oslovljavaju Milicom, Jovani kažu da je Rosa, Žaklini se obraćaju imenom mame Velinke i tako u krug. Mi se ne ljutimo niti ih u tome ispravljamo, jer ne vredi i ne smeta nama to – pojašnjava Rosa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games