PORODICE JOŠ TRAGAJU ZA 31 NESTALIM BORCEM

0
336

U opštini Prnjavor porodice još tragaju za 31 nestalim borcem, rekao je Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Borislavko Peulić.

On je, povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, istakao da su u ovoj godini identifikovana i sahranjena dva poginula borca sa područja opštine Prnjavor.

Peulić smatra da je Republika Srpska prelaskom procesa traženja na Institut za nestala lica BiH dosta izgubila, a sam proces zapao u ćorsokak.

“Dok je taj posao obavljala Kancelarija za traženje nestalih lica Republike Srpske imali smo veće rezultate, više smo imali uspjeha u pronalaženju nestalih, kao i njihove identifikacije. U Republici Srpskoj se traži još 1.660 lica, ali je dodatni problem što u kosturnicama imamo dosta neidentifikovanih”, rekao je Peulić.

Navodeći da se u kosturnici u Banjaluci nalazi 600 neidentifikovanih ostataka i da nije moguće da ima toliko ljudi čiji se identitet još ne zna, Peulić je upitao zašto je to tako jer je u funkciji laboratorija za DNK-a analize, a oko 97 odsto porodica je dalo krv za uporednu analizu.

“Mislimo da je ranije dolazilo do grešaka jer imamo primjer na području naše opštine da je tijelo Ljubomira Janjića preuzela porodica iz Teslića zato što je došlo do greške na klasičnom prepoznavanju po dijelovima odjeće”, pojasnio je Peulić.

On kaže da se dosta tijela nalazi i u kosturnicama u Sarajevu i Nevesinju, kao i da je do mogućih zamjena dolazilo jer su porodice željele da što prije pronađu tijela svojih najbližih i sahrane ih.

“Vjerujemo da je bilo velikih grešaka tokom klasičnih identifikacija”, rekao je Peulić.

Povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske večeras je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru služen parastos, a porodice poginulih i nestalih boraca prislužile su svijeće u znak sjećanja na svoje najmilije koje su izgubili u proteklom ratu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here